Naftne mrlje na istarskim plažama stoje još od prošle godine, a još uvek se ne zna ko je za njih kriv

'Ako svake godine moramo da prolazimo kroz isto, to je nepodnošljivo i to se mora zaustavti'

Autor: Srđan Ristić
02.05.2023. 21:42
  • Podeli:

Na plažama u Istri pojavile su se naftne mrlje. Radnici u belim kombinezonima i plavim rukavicama su koristili mlazne cevi za čišćenje malih, fleka od nafte koje su još prošle godine isplivale duž šest kilometara obale hrvatskog primorja.

"Neverovatno mi je da se nakon toliko meseci još uvek ne zna ko je kriv. U Hrvatskoj, nažalost, nemamo toliko industrije, pa mi je suludo da se još ništa ne zna ili ne želi da se kaže", ističe Silvia Butinjoni, direktorka organizacije Natura Histrica, koja upravlja zaštićenim područjima Istarske regije.

Zvaničnici su, u međuvremenu, očistili veće plaže, iako nisu dali objašnjenje za zagađenje na divljim krečnjačkim stenama u blizini Pule.

"Ako svake godine moramo da prolazimo kroz isto, to je nepodnošljivo i to se mora zaustavti", naglašava Butinjoni.

Čišćenje, u kojem učestvuju i civilna odbrana, vatrogasci i dobrovoljci, traje već mesecima.

"To su svakako veliki troškovi čišćenja, za nas kao Istarsku županiju, i zato nalazimo način da obezbedimo sredstva da sve to možemo da finansiramo. Ali, kao što rekoh, zaista se nadamo da će onaj ko je to uradio, sa finansijske strane, snositi posledice i troškove. Važno nam je da se sam uzrok zagađenja više ne pojavi", kaže načelnik regionalnog Odeljenja za održivi razvoj Mirko Radolović.

Turizam čini 20 odsto hrvatske privrede, koja je tek počela da se oporavlja od pandemije korona virusa.

"Biće problema, jer ova prljavština stalno dolazi, ali u manjim količinama. Biće problema sa turizmom, kada gosti stignu i verovatno zakorače u to. Širi se svuda, ne može se kontrolisati", tvrdi Istranin Đulijano.

Mediji su izvestili da postoje znaci da je zagađenje posledica obližnje termoelektrane Rijeka, koja je ranije u novembru priznala tehnički kvar. Ti navodi, međutim, nisu potvrđeni i ta kompanija je saopštila da joj nije zvanično rečeno da je odgovorna.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()