Najsloženiji sistem u Evropi: Sve što treba da znate o izborima u BiH

Na izborima učestvuje 26.000 kandidata u 143 lokalne samouprave, 110 političkih partija sa oko 400 političkih subjekta.

10.09.2024. 11:45
  • Podeli:
Izbori u BiH_brojanje glasova_CIK BiH_Foto Denis Kapetanović Pixsell-1665740598779.webp Foto: Pixsell / Denis Kapetanović

U Bosni i Hercegovini je prošle nedelje počela kampanja za lokalne izbore 6. oktobra. Pred 3,4 miliona birača izlazi 296 političkih subjekata sa više od 26.000 kandidata. Jedna od novina je kazna do 30.000 konvertibilnih maraka za kršenje pravila. Biće i elektronske identifikacija glasača i skeniranja listića.

Najsloženiji izbori u Evropi su u Bosni i Hercegovini, bez dvoumljena kažu oni koji prate izborne procese u BiH. Na lokalnim izborima 2024. biće i promena na inicijativu Kristijana Šmita - i mimo konsenzusa.

"Tehnički deo se tiče pitanja preuranjene kampanje. Centralna izborna komisija u Bosni i Hercegovini ima mnogo značajniju ulogu nego što tu imaju izborne komisije u drugim zemljama. Oni prosto mogu da kažnjavaju, da suspenduju kandidate i da ih isključuju iz izbornog procesa i te kazne u ovom momentu su od 1.500 evra do 15.000 evra", rekao je za RTS docent Fakulteta političkih nauka Despot Kovačević.

Prema njegovim rečima, u toku meseca avgusta na desetine kazni je napisano ali te preuranjene kampanje, kako se naziva u izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini, bilo je i mnogo više.

"Kristijan Šmit je mimo volje aktera izvršio određene, mimo dela volje aktera, ali te promene za sad po mom sudu ne pokazuju veliki rezultat, sem što ukazuju na problematiku koja postoji", kaže Kovačević.

Na izborima učestvuje 26.000 kandidata u 143 lokalne samouprave, 110 političkih partija sa oko 400 političkih subjekta. Načelnici i gradonačelnici se u većini biraju direktno, osim u Sarajevu, Mostaru, Distriktu Brčko. Bez obzira na složen sistem, vanrednih izbora nema. Uvek prvog vikenda u oktobru ide se na birališta na svake dve godine, parlamentarne i lokalne.  

Kovačević kaže da pošto je Bakir Izetbegović ubedljivo izgubio kao kandidat za člana Predsedništva BiH na prošlim izborima, da će SDA pokušati sa nekom novom snagom da vrati podršku koju je imao u bošnjačkom biračkom telu.

"Opet će neki novi uslovi poput gospodina (Elmedina) Konakovića koji je bio krutiji u ovim nekim možda i regionalnim sukobima, konflikima ali i nekim stavovima za bošnjaško biračko telo nekako je imao iskorak prema svom biračkom telu. Da li će njegova partija uspeti da dobije neki novi rast, neki novi zamajac videćemo. Videćemo ulogu SDP-a, gospodin Bećirović unutar SDP-a i čitava ta struktura, da li će uspeti da dobije neku novu podršku", rekao je Kovačević.

Za prvog čoveka Banjaluke čak četiri kandidata

Neizvesno je i u Mostaru. Baš zbog činjenice da 12 godina nije imao lokalne izbore od 2008. do 2020. tek tada su uspeli da se dogovore o pravilima kako da se sprovedu izbori. Banjaluka je, prema sudu analitičara, najzanimljivije mesto gde će se održati lokalni izbori u BIH, ne samo u Republici Srpskoj. Od četiri kandidata za mesto gradonačelnika tri su ubeđena u sigurnu pobedu. Dva opoziciona i jedan vlasti.

"Idemo prema pobedi, a idemo upravo kroz krucijalne projekte, nove projekte koje će Banjaluku da vrate na put razvoja", kaže kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Nikola Šobot.

Kandidat za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković ističe da su podigli standard, da su podigli viziju razvoja grada, da su podigli Banjaluku, sa čime se kandidatkinja za gradonačelnika Banjaluke Jelena Trivić ne slaže.

"U gradskoj upravi je zaposleno samo u mandatu Draška Stanivukovića preko 300 ljudi. To je 90 miliona godišnje samo na njihove plate", smatra Trivić.

Pomno će se pratiti i rezultati u Zvorniku, Bjeljini, na Palama. U Srebrenici glavna utakmica igra se oko jednog bošnjačkog i jednog srpskog kandidata. Milošu Vučiću protivkanidat je Hamdi Fejzić.

"Ova podrška pokazuje našu zajedničku predanost boljoj budućnosti Srebrenice, jer smo posle dugih pregovora napravili najbolji dogovor", kaže srpski kandidat za načelnika opštine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()