Navijačko ludilo: U Hrvatskoj se fudbal gleda od školskih do poslaničkih klupa

Na prošlom svetskom prvenstvu, hrvatski fudbaleri ostvarali su istorijski rezultat i mnoge ostavili u potpunom šoku.

Autor: Lana Gašparac
22.11.2022. 19:00
  • Podeli:

Četiri godine kasnije navijački duh ne prestaje. U vreme sutrašnje utakmice između Hrvatske i Maroka, hrvatski poslanici odlučili su da pauziraju, a ministar obrazovanja najavio je gledanje utakmica po školama.

Za mnoge, takvo razmišljanje je nedopustivo.

Niko ne može da zaboravi zagrebačke vatrogasce koji su 2018. godine par sekundi pre odlučujućeg penala, dobili poziv za intervenciju.

Ali, kad pitate zagrebačke srednjoškolce, u jedno su sigurni, ništa ih neće sprečiti da gledaju utakmice.

"Gledaću i na nastavi, na času biologije i to preko mobilnog", kaže jedan zagrebački maturant.

"Na engleskom i matematici, zamolili smo profesore da na njihovim časovima pogledamo utakmicu", dodaje drugi.

"Ako mi škola ne omogući moraću negde van otići, neopravdani jedan ili dva mi puno ne znači", kaže mladi fudbalski navijač.

Ali, službeni stav škole je da fudbalu nikako nije mesto u obrazovnim institucijama.

"Ne možemo 600 učenika smestiti niti u jednu prostoriju da svi skupa gledamo, a kako ću ja sada odrediti ko može gledati, a ko ne. Šta da dečaci gledaju, a devojke da ne gledaju. Ili da stariji gledaju, a mlađi da imaju nastavu, što je isto tako nepošteno. Dakle, malo su se pobrkali lončići i treba stvari vratiti na početak", kaže Željka Frković, direktorka Desete gimnazije u Zagrebu.

Sličnog stava je i bivša hrvatska ministarka obrazovanja, koja ističe da ovo Svetsko prvenstvo prate brojne kontroverze, pa bi gledanje trebalo bojkotovati, a ne podsticati.

Izjavu svog kolege, aktuelnog ministra obrazovanja Radovana Fučsa, smatra nepromišljenom.

"Izgleda kao dosta ishitrena reakcija poziv da se u školi gledaju neke utakmice svetskog prvenstva, a da pre toga nije napravljena priprema, da su data uputstva školama kako će se to organizovati, treba li saglasnost roditelja, kako će se to povezati sa međupredmetnim temama i predmetima, na koji način se to u školi uopšte može izvesti jer treba i nadoknada", govori nam Blaženka Divjak, bivša hrvatska ministarka obrazovanja.

A mnogi se pitaju hoće li i narodni poslanici nadoknaditi propušteno, kao učenici.

Naime, dok će se u sredu raspravljati o državnom budžetu– najvažnijem dokumentu u državi, političari će na pauzu, pa pred televizor.

Samo da ne zaborave pivo i navijačke grickalice.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()