Neće biti odložen: Crna Gora konačno ide na popis stanovništva

Crna Gora će sprovesti popis od 1-15. novembra

27.09.2023. 14:10
  • Podeli:
Tan2023-04-0117443841_9 Podgorica Strahinja Aćimović-6437e6874850b.webp Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je da popis stanovništva u Crnoj Gori neće biti odložen.

„Nema više odlaganja, od 1-15. novembra je popis”, rekao je Abazović novinarima. Odlaganje popisa stanovništva tražili su najpre Albanci u Crnoj Gori, zatim Bošnjaci i Socijaldemokrate, a danas i Demokratska partija socijalista. Na pitanje o novoj vladi, Abazović je rekao da bi ona morala da počiva na drugoj viziji i principima.

„Način na koji se pravi 44. vlada meni se ne sviđa. Princip je pogrešno postavljen. Način na koji se to radi nije iskren i nije dobar za Crnu Goru. Pričaju o depolitizaciji, pa kome daju 40 odsto po dubini”, rekao je Abazović.

Ističe da ne želi da neko pomisli da se on nudi mandataru Milojku Spajiću.

„Ako treba da se pravi 44. vlada, a da mi učestvujemo u njoj, to mora da bude potpuno druga vizija i principi. O tome sam spreman da razgovaram. Ukoliko oni ne uspeju, ja ću izložiti plan”, najavio je Abazović.

Komentarišući to što je izvestiteljka Ujedinjenih nacija (UN) bila šokirana što se u Crnoj Gori čuvaju dokazi u sudskim predmetima, Abazović je rekao da ne oseća odgovornost.

„Jesmo li mi napravili taj depo? Ja sam isto bio šokiran kada sam ušao prvi put u depo. Ko je ostavio institucije na tom nivou? Ko je kriv za to? Ja ne osećam odgovornost”, kazao je Abazović.

Na njene navode da Vlada pokušava da preuzme zasluge za rad tužilaštva, i da se meša u istragu, utiče na pravosuđe, on kaže da imaju pravo da iznesu kritike.

„Mešanje politike u istragu, to su paušalni navodi. Mi smo ovde da se bavimo javnim poslom i nismo tu da skrivamo nešto od građana. I vlada ima pravo da iznese kritiku na račun sudske vlasti. Poštujemo nezavisnost, niko ne utiče na njihove odluke”, rekao je Abazović, prenosi Tanjug.

Kada je reč o Institutu Igalo, Abazović kaže da će vlada pokušati da reprogramira 25 odsto dugova.

„Sada treba da vidimo da dugoročno rešimo problem. Da mi kupimo od manjinskih akcionara, za šta nam treba parlament, a drugi je da se mi odlučimo za neki aranžman, da država proda nešto svoje, sa čim se ja ne slažem”, kazao je on. Abazović je rekao i da mandatar Milojko Spajić želi da podigne milijardu evra, da bi povećao plate i penzije. „Da bi zadovoljio svoj program i onda možda otišao iz Crne Gore. Što ne kaže to građanima i Crne Gore? Zato što nije spreman da izađe pred Vas, sa mnom. Ja nudim i pričam o viziji o razvoju državne politike. Ako o tome želi da razgovara, ja sam tu. Ako ne, izvršićemo predaju vlasti, gospodski”, naveo je Abazović.

Pozvao je Spajića da objasni kako će isplatiti povećane plate i penzije.

„Odakle će da isplaćuju penzije i plate povećane građanima, a cilj nam je da afirmišemo penzionere da bi pravili proteste, da bi došli do 450 evra kao da vlada to ne želi. Kako? Kako se postiže povećanje ekonomskog rasta? Što ne objasni kako? Neka objasni, je li cilj da se proda EPCG? Što ne kažu to pošteno, da EPCG, koja će na kraju godine, imati 100 miliona na računu treba da se stavi na londonsku berzu i proda državno srebro. Da se proda da bi se realizovale ideje nekih ljudi”, rekao je Abazović, prenele su podgoričke Vijesti.

Upitan, odakle mu te informacije, kaže da je sve što priča, priča vrlo jasno.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()