Nedozvoljeni pesticid u voću na tržištu BiH: Neretvanske mandarine ponovo pod lupom

Nedavno je i kontrolom na prodajnim mestima u Hrvatskoj otkriven hlorpirifos (ćlorpyrifos) u mandarinama koje su se prodavale u Hrvatskoj i Sloveniji

28.11.2023. 13:06
  • Podeli:
mandarine pixabay-6549fb4996903.webp Foto: Pixabay

 Evropska agencija za bezbednost hrane objavila je na svojim stranicama da je u neretvanskim mandarinama koje su završile na tržištu u BiH pronađen nedozvoljeni pesticid hlorpirifos.

Prema objavi Agencije, u mandarinama je pronađeno 0.031 mg/kg hlorpirifosa, a uzorak je uzet 20. novembra. Ovo je treći put da je u neretvanskim mandarinama pronađen nedozvoljeni pesticid.

Kako javlja hrvatski portal Danica, hrvatski su inspektori pesticid otkrili "službenom kontrolom na tržištu". To znači da su uzorke mandarina uzeli direktno od neretvanskog proizvođača. Nakon nalaza Hrvatska je odmah o svemu obavestila službena tela u BiH. Uz to, uništene su sve mandarine proizvođača koji je koristio sporni pesticid, inače već godinama zabranjen na tržištu EU.

Nedavno je i kontrolom na prodajnim mestima u Hrvatskoj otkriven hlorpirifos (ćlorpyrifos) u mandarinama koje su se prodavale u Hrvatskoj i Sloveniji. Zemlja prijave bila je Hrvatska. Pre toga mandarine s tragovima hlorpirifosa otkrivene su i u pošiljci za Srbiju, prenosi hrvatski portal Index.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()