Nešić poručio Konakoviću da se lično izvini Sloveniji, Rumuniji i Poljskoj

Kada su udarili na Ustav BiH i njegovu odredbu da Predsedništvo BiH konsenzusom vodi spoljnu politiku, morali su znati da će to imati posledice, rekao je Nešić

06.06.2024. 14:28
  • Podeli:
nenad nesic anadolija 22-6530443446eb0.webp Foto: Anadolija

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić poručio je ministru spoljnih poslova Elmedinu Konakoviću da je svojim kolegama u Sloveniji, Rumuniji i Poljskoj trebalo da uputi svoje lično izvinjenje, jer zbog neustavne uzurpacije spoljne politike od bošnjačkih političara, državljani tih zemalja neće moći da glasaju u ambasadama tri zemlje u Sarajevsku na evropskim izborima.

"Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković trebalo je da svojim kolegama u Sloveniji, Poljskoj, Rumuniji uputiti lično izvinjenje što, zbog neustavne uzurpacije spoljne politike BiH od bošnjačkih političara, njihovi državljani koji imaju boravište u BiH neće moći glasati na izborima za parlament EU. Nema potrebe da se Konakoviću priviđaju Rusi i njihov uticaj, jer je odgovornost u njegovom dvorištu", rekao je Nešić.

Nešić je, prenela je RTRS, poručio da, "kada su udarili na Ustav BiH i njegovu odredbu da Predsedništvo BiH konsenzusom vodi spoljnu politiku, morali su znati da će to imati posledice".

"Sada se suočavaju sa njima i mogu krenuti po svetu i početi da se izvinjavaju svim državama koje su uvukli u svoje manipulacije. Rusija nema nikakve veze sa ovim, niti ima govora o nekakvom njihovom uticaju. Ovo je autentnični srpski odgovor i lekcija o tome šta je BiH - složena zajednica utemeljena na načelu konsenzusa tri naroda i dva entiteta. BiH nije igračka u rukama bošnjačkih političara da mogu raditi šta hoće bez posledica", poručio je, između ostalog, Nešić.

Ministri iz Republike Srpske (RS) u Savetu ministara BiH su u dva kruga glasali protiv da državljani Slovenije, Poljske i Rumunije na radu u BiH glasaju na evropskim izborima u ambasadama svojh zemalja u Sarajevu.

Na takvu odlu Saveta ministara BiH, reagovale su predsednica Slovenije Pirc Musar i ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon, ocenivši da je takva odluka neprihvatljiva.

Usledila je reakcija Konakovića, koji je u pismima  slovenačkom, rumunskom i poljskom kolegi naveo, između ostalog, da "ovakvo glasanje ministara iz SNSD-a nije samo napad na pravo ljudi da glasaju na demokratskim izborima, već takođe demonstrira destruktivnu nameru da se našteti bilateralnim odnosima sa našim važnim prijateljima i saveznicima u Evropskoj uniji".

Konaković je naveo i da je veruje da je to deo malignog uticaja Rusije u BiH.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()