Ništa od dogovora Rame i Meloni: Ustavni sud Albanije razmatra sporazum o migrantima

Ratifikacija sporazuma odložena

13.12.2023. 19:43
  • Podeli:
rama meloni Roberto MonaldoLaPresse via AP via Tanjug-6549e8a3da5af.webp Foto: Roberto MonaldoLaPresse via AP via Tanjug

Ustavni sud Albanije saopštio je danas da će ispitati žalbe opozicionih poslanika na sporazum koji je potpisan sa Italijom, a koji podrazumeva da će Albanija prihvatiti do 36.000 migranata i izbeglica.

Time je ratifikacija sporazuma, koja je planirana za sutra u albanskom parlamentu, suspendovana, prenosi Albanian Daily News.

Dve odvojene žalbe su podneli Albanska demokratska partija i 28 poslanika koji podržavaju bivšeg premijera desnog centra Saljija Berišu.

U žalbama se tvrdi da sporazum krši Ustav i međunarodne konvencije kojih se Albanija pridržava. 

Albanija i Italija su 7. novembra potpisale Memorandum o razumevanju, koji predviđa da Rim uspostavi centre za upravljanje migrantima u Albaniji kao meru zaustavljanja njihovog pojačanog priliva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()