Nove muke Hrvatske: Milanović tvrdi da će gas kupovati od saveznika po trostruko većoj ceni

Energija je sigurnost i nezavisnost, poručio je Milanović s poslovnog foruma na kojem je bio sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom.

29.11.2022. 15:31
  • Podeli:
Milanović i Pahor na poslovnom forumu_Luka Stanzl_PIXSELL-1669728923057.webp Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Predsednik Zoran Milanović ocenio je u utorak da je "energetika sve" i da će Hrvatska gas kupovati od saveznika po trostruko većoj ceni.

Milanović je to kazao na forumu "Business Meets Politics – Energetika danas i sutra", na kom je sudelovao i odlazeži slovenački predsednik Borut Pahor

'Ozbiljno je ratno stanje'

"Ozbiljno je ratno stanje, ozbiljnije nego ikada u našim životima. Došli smo na to da ćemo gas kupovati od saveznika po tri puta višoj ceni. To je činjenica. To će koštati", kazao je Milanović, a prenela je njegova kancelarija.

Poručio je da energija nije roba.

'SAD i Rusija su neuništive države, Kina zavisi o uvozu'

"Energija je sve, to je sigurnost, nezavisnost. Nisu slučajno SAD i Rusija, svaka na svoj način, dve velike neuništive države. Neuništive su zato što imaju određene tehnologije i imaju neograničene količine energije za svoje potrebe. Kina već nije ta kategorija, zavisna je o uvozu. To je ta moć i ta strašna moć država koje možeš ograditi ogradom i one će živeti i dalje", naglasio je Milanović.

Izneo je podatak da Hrvatska troši u proseku 3.900 kilovata električne energije po stanovniku. Istovremeno, u Sloveniji je potrošnja struje gotovo 7.000 kilovata po stanovniku. Čak i neke manje razvijene zemlje od Hrvatske imaju znatno veću potrošnju struje po stanovniku.

'Hrvatskoj nedostaje industrija'

"Taj indikator između ostalog pokazuje strukturu ekonomije, odnosno prisustvo ili nedostatak industrije. U Hrvatskoj nema industrije i taj podatak o maloj potrošnji energije, i u stvari o malim potrebama po jedinici društvenog proizvoda, to najbolje legitimiše", zaključio je Milanović.

Izrazio je uverenje da će Hrvatskoj, kao maloj i otvorenoj ekonomiji u okviru EU, evro biti dobar, stoji u saopštenju iz predsedničke kancelarije.

Slovenački predsednik se u ponedeljak susreo s Milanovićem, kao i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()