Novi dokazi ustaških zločina: Spomen-područje Donja Gradina u posedu još jednog vrednog dokumenta

Deo do sada prikupljenog materijala bio je među eksponatima na izložbi o Јasenovcu koja je bila otvorena u sedištu UN

21.08.2024. 16:19
  • Podeli:
Donja Gradina_UNA-644512e0a59ce.webp Foto: UNA

Spomen-područje Donja Gradina došlo je u posed još jednog vrednog dokumenta koji svedoči o tome da su ustaške vlasti i Nezavisna Država Hrvatska transportovale srpsko pravoslavno stanovništvo na prisilni rad u Nemačku. Reč je o ugovoru o radu Dušanke Milošević (1925-1999) godine iz sela Bakinci kod Laktaša.

Direktor te javne ustanove Tanja Tuleković potvrdila je da su ove aktivnosti deo inicijative za prikupljanje fotografija, dokumenata i predmeta koji svedoče o stradanju civilnog stanovništva za vreme NDH.

"Ova aktivnost pokrenuta je 2016. godine i do sada je najveći odziv bio sa područja opština Gradiška i Kozarska Dubica, što je razumljivo, imajući u vidu procentualno veliki obim stradanja stanovništva sa područja ove dve opštine", rekla je Tulekovićeva, prenela je Srna.

Ona je navela da je deo prikupljenog materijala bio među eksponatima na izložbi o Јasenovcu koja je bila otvorena u sedištu UN, a potom je postao dostupan posetiocima Spomen-područja u Izložbenoj sali ustanove.

Tulekovićeva je pozvala sve stanovnike da, ukoliko poseduju fotografije, predmete ili dokumente nastale pre Drugog svetskog rata ili u toku rata, jave stručnim radnicima Spomen-područja Donja Gradina na telefon 052/446-030.

Naglasila je da bi fotografije nakon obrade bile vraćene vlasnicima, a duplikati bi bili korišćeni u budućoj stalnoj postavci Memorijalnog muzeja Donja Gradina.

"Značaj prikupljenog materijala je nemerljiv i ovom prilikom podsećamo javnost da smo otvoreni za saradnju kako bismo prikupili što više materijala koji će nam ovekovečiti uspomenu na stradale žrtve ustaškog zločina genocida koji nikad ne sme biti zaboravljen", rekla je Tulekovićeva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()