Obrt u aferi Zambija: Vlasti Konga objavile nove detalje o Hrvatima i usvajanju dece

Hrvati u međuvremenu čekaju novo ročište zakazno u sudu u Zambiji

22.03.2023. 14:29
  • Podeli:
crna deca afrika pixabay-63ce598f03891.webp Foto: Pixabay

Hrvatska već mesecima raspravlja o aferi Zambija u koju su uključena četiri hrvatska para koja su završila u zatvoru nakon što su iz Zambije pokušala da izvedu kongoansku decu koju su, navodno, usvojili.

Na samom početku izbijanja afere tvrdilo da se da deca imaju hrvatska dokumenta kao i da četiri bračna para imaju legalne papire o usvajanju, iako Kongo nije potpisnik Ženevske konvencije o pravima deteta niti dozvoljava usvajanje dece.

Nakon niza peripetija i nekoliko saslušanja, u poslednjem pokušaju da napuste Zambiju, sva četiri para su vraćena sa aerodroma i ponovo smeštena u zatvor.

Međutim, državni sekretar zambijskog Ministarstva unutrašnjih poslova Dickson Matembo danas tvrdi da stvari nisu baš onakve kakvima su se činile na početku. Naime, prema njegovim rečima, dokumentacija četiri hrvatska bračna para o usvanju dece bila je lažna.

Matembo je govorio pred Odborom  UN za prisilne nestanke u Ženevi na kojoj je bilo reči o slučaju četiri hrvatska bračna para uhapšena u Zambiji uz optužbe za trgovinu ljudima, odnosno decom, prenosi hrvatski portal Index.

“Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali službenike Konga. Ta su deca iz sirotišta. Ovo nije bio prvi put da je ova grupa s decom prešla granicu.Sprovedena je istraga, a kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova dokumentacija lažna", rekao je Matembo.

Podsetimo, Hrvati su nakon bezuspešnog pokušaja da izvedu usvojenu decu iz Zambije uhapšeni i suočavaju se sa optužbama za trgovinu decu. Trenutno se nalazi na slobodi, ali ne smeju da napuštaju Zambiju, te čekaju sledeće ročište koje će, prema svemu sudeći, biti u maju.

Deca nisu sa njima već pod zaštitom Ministarstva zajednice i socijalne zaštitet u Zambiji, a vlasnik sirotišta iz kog su deca usvojena nalazi se u begu.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()