Oglasio se hrvatski šef diplomatije: Mandić, Bečić i Knežević pogoršali odnose između dve zemlje

U vezi s mogućim blokiranjem Crne Gore na putu prema EU, Grlić Radman je rekao da Hrvatska ne planira da blokira zvaničnu Podgoricu

25.07.2024. 13:40
  • Podeli:
GRLIC_RADMAN-65607aa707a5a.webp Foto: AA

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman kaže da je njihovo suverena procena koga će proglasiti nepoželjnim u Hrvatskoj, te da predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, potpredsednik Vlade Aleksa Bečić i poslanik Milan Knežević to zaslužuju jer su pogoršali odnose između Crne Gore i Hrvatske.

Kako prenosi zagrebački Večernji list, Grlić Radman kaže da je potez koji je Crna Gora nedavno preduzela, a koji je pogoršao odnose između zemalja, bio neuspešan u očuvanju dobrosusedskih odnosa.

"Crna Gora je pokazala činom na koji je bila upozoravana, koji nije u skladu s dobrosusedskim odnosima, da joj očito nije stalo do odnosa sa Hrvatskom", naveo je Grlić Radan ne precizirajući tom prilikom o čemu je tačno reč.

Proteklih meseci, naime, bilo je puno priče o otvorenim pitanjima između Crne Gore i Hrvatske, od Prevlače, preko školskog broda "Jadran", pa do promene naziva plivačkog bazena u Kotoru, ali je gotovo izvesno da je usvojena Rezolucija o genocidu u Jesenovcu, Dahau i Mauthauzenu, bila "kap koja je prelila čašu".

U vezi s mogućim blokiranjem Crne Gore na putu prema EU, Grlić Radman je rekao da Hrvatska ne planira da blokira zvaničnu Podgoricu, jer, kako je rekao, blokada nije evropska vrednost i izbegavamo ga kao instrument.

"Međutim, uvek postoje drugi mehanizmi kako bi se uticalo na određene odluke. Crna Gora mora ispuniti određena merila kako bi završila neke procedure, a Hrvatska će uskočiti s našim merilima, jer još uvek moraju odgovoriti na neka ratna pitanja. Smatram da je došao trenutak da se Crna Gora okrene vladavini prava i proevropskim vriednostima", naveo je Grlić Radan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()