OHR: Izmenjeni Zakon o zastavi, grbu i himni Srpske na Ustavnom sudu BiH

 "Na Ustavnom sudu BiH će biti da oceni ustavnost zakona u svetlu svoje dosadašnje sudske prakse", rekli su iz OHR-a

09.07.2024. 09:05
  • Podeli:
skupština REPUBLIKE SRPSKE radovan višković foto srna-6606763552796.webp Foto: Srna

 Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat, najavljeno je da će se Ustavni sud BiH baviti usvojenim izmenama i dopunama Zakona o upotrebi zastave, grba i himne u Srpskoj, koji je prošle sedmice usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 "Na Ustavnom sudu BiH će biti da oceni ustavnost zakona u svetlu svoje dosadašnje sudske prakse", rekli su iz OHR-a, prenosi Fena.

Agencija prenosi da im je iz OHR-a rečeno da usvajanje izmena i dopuna Zakona o upotrebi zastave, grba i himne u Republici Srpskoj ima za cilj implementaciju, kako navode, "deklaracije tzv. svesrpskog sabora kako bi se stvorio pravni osnov za isticanje zvanične himne i grba Republike Srbije u Republici Srpskoj kao svesrpskih simbola".

Iz OHR-a, kažu, podsećaju da je Ustavni sud BiH već proglasio neustavnim te iste simbole koji su tada bili određeni kao zvanični grb i himna Republike Srpske, prenosi portal sarajevskog Avaza.

Sud je navode tada obrazložio da su ti zvanični simboli u suprotnosti sa ustavnim principom kolektivne ravnopravnosti konstitutivnih naroda, budući da se time ističe istorija, tradicija, običaji i verski i nacionalni identitet Srba, i nameću takve vrednosti pripadnicima drugih konstitutivnih naroda, drugim građanima i ostalima na teritoriji Republike Srpske.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()