Oluja u Sloveniji, padao grad veličine teniske loptice: Nevreme ide prema Hrvatskoj

Olujni pojas stvoren je i u Italiji i Austriji, tik uz granicu sa Slovenijom

23.06.2023. 18:50
  • Podeli:
tuča grad nevreme pixabay-641f5f767c486.webp Foto: Pixabay

U Ljubljanu je stiglo veliko olujno nevreme, a u nekim područjima pada i jak grad.

Olujni pojas stvoren je i u Italiji i Austriji, tik uz granicu sa Slovenijom. Olujno nevreme je na putu prema Hrvatskoj.

Prema radarskom snimku Agencije za okolinu Republike Slovenije, nevreme je stiglo do okoline Jesenica i Kranjske Gore. 

Grad, koji je ponegde veličine jajeta, zahvatio je uglavnom istočne i jugoistočne delove glavnog grada. 

Ujedno, vredi napomenuti da se vozači za vreme grada ne bi trebali zaustavljati u tunelima i podvožnjacima.

Prognoze za petak poslepodne i uveče pokazuju da će delove Slovenije pogoditi jako nevreme sa gradom i jakim vetrom. Kako je u četvrtak za N1 Sloveniju prognozirao meteorolog Blaž Šter, zabrinjava jak vetar čiji bi udari mogli dosezati i sto kilometara na sat, prenosi N1 Hrvatska.

“Može duvati između 50 i 80 kilometara na sat. jetrovito će biti u celoj zemlji”, rekao je.

Najgore će biti na severu i istoku zemlje, a jača nevremena mogu biti i u središnjem delu Slovenije.

“Budući da će biti suvog i vrućeg vazduha pri tlu, razviće se jako grmljavinsko nevreme“, navodi se.

Prema Šterovim rečima, nevreme će biti praćeno i gradom jer je to uobičajena pojava ovakvih vremenskih nepogoda.

U Estofexu, koji ujedinjuje evropske meteorologe i bavi se predviđanjem nevremena, izdali su upozorenje najvišeg nivoa za istok Slovenije. 

Kako su takođe upozorili, područje će pogoditi jaki udari vetra, jaki grad i u manjoj meri pljuskovi.

Prolazak nevremena, najmanje će se osetiti na Primorskom, gde je, prema sadašnjim prognozama, najmanja verovatnost za nastanak oluja.

Nevreme ide prema Hrvatskoj

Kako pokazuju radarske slike, nevreme je na putu prema Hrvatskoj. Kako je prognozirao meteorolog Bojan Lipovšćak, u petak poslepodne i u noći na subotu stiže i osetno zahlađenje, prenosi Nova.rs

Nestabilan vazduh nad evropskim kopnom premešta se prema jugoistoku, zobilazi Alpe i prognozira se prolaz nevremena danas poslepodne kao i u noći na subotu preko naših krajeva. Danas će vreme prepodne biti sunčano i suvo zbog velike količine saharskog peska u atmosferi, pa će biti vruće i sparno.

Poslepodne uticaj hladnog vazduha sa severozapada uz naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom, a mestimice je moguć i grad i kao i obilne padavine.

Prepodne će duvati slab i umeren jugozapadni vetar koji će poslepodne okrenuti na umeren do jak severozapadni i severni, mestimice s olujnim udarima. 

Uz obalu slabo i umereni jugo i jugozapadnjak koji će u noći na severnom i srednjem Jadranu iznenada punom snagom okrenuti na jaku i olujnu buru, prognozirao je Lipovšćak.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()