Otrovane 34 osobe u Hrvatskoj: Koka-kola se oglasila o rezultatima analize kisele vode

U celoj zemlji su evidentirana 34 sumnjiva slučaja trovanja.

09.11.2023. 11:49
  • Podeli:
flaša, koka kola coca cola pixabay-654cb919ad11f.webp Foto: Pixabay

Nakon prvih analiza gazirane vode sa ukusom "Romerquelle Emotion Blueberry Pomengranate" od 330ml, serije roka trajanja  31. mart naredne godine, a posle trovanja više ljudi, oglasila se kompanija Koka-Kola Hrvatska saopštenjem u kojem stoji da je Državni inspektorat Hrvatske potvrdio da je serija sigurna za konzumiranje. 

U celoj zemlji su evidentirana 34 sumnjiva slučaja trovanja. Teže povrede su zadobile dve osobe, jedna u Rijeci koja je konzumirala gaziranu vodu sa ukusom "Romerquelle"  i slučaj studenta koji je završio u bolnici nakon što je popio Koka-Kolu iz automata na fakultetu u Zagrebu.  

"Naše interne analize i dalje ne pokazuju nepravilnosti u proizvodnji bilo kojeg od naših proizvoda. U vezi s jednom bočicom 'Romerquelle Emotion Blueberry Pomengranate' 330ml povezanom sa slučajem, kriministalistička analiza je u toku. Bočice iz navedene serije se povlače s tržišta u interesu javnog zdravlja. Nastavljamo da pružamo punu podršku nadležnim institucijama u preduzimanju koraka za zaštitu javnog zdravlja. Svim pogođenim sugrađanima želimo brz i potpun oporavak", navodi se u kompanijskom saopštenju.

"Prema rezultatima nepotpunih analiza bezalkoholnih napitaka u sumnjivim uzorcima nije pronađeno ništa", izjavio je danas direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak, koji ne isključuje mogućnost sabotaže.

Capak je rekao da su sinoć završene analize riječkih uzoraka i uzoraka iz Zagreba u vezi sa prvim slučajevima trovanja i ti uzorci ne pokazuju nikakva odstupanja od normalnih vrednosti.

"U njima se sigurno ne nalazi ništa što bi moglo uzrokovati ovakve povrede. Analize se nastavljaju, a ključni odgovor ćemo dobiti nakon što Centar za kriminalistička veštačenja 'Vučetić' izvrši analizu uzoraka koji su uzeti direktno na licu mesta i koji su popijeni od osobe”, rekao je Capak.

Prema njegovim rečima, ima jako puno čudnih informacija i stvari koje su se dogodile. Na pitanje da li je moguća sabotaža, Capak je odgovorio potvrdno.

“Sabotaža je takođe moguća. U istoriji smo imali slučajeva incidentnih trovanja. Za ovaj slučaj ne mogu još ništa konkretno reći jer nemamo rezultate”, naveo je direktor HZHZ.

Konsultant Drago Munjiza, nekada predsednik Uprave Konzuma, komentarisao je povlačenje proizvoda Koka-Kole, ali i krizno komuniciranje u ovom konkretnom slučaju. 

Foto: Pixabay

"Problem je što se danima ništa ne zna, niti jesu li otrovne stvari stigle iz punionice niti jesu li naknadno ubrizgane. Barem po mojim saznanjima, nisam imao ovakve situacije dok sam bio menadžer. Ovo je prilično krizna situacija”, kazao je Munjiza za zagrebački N1. 

Uprkos tvrdnjama da je sistem obaveštavanja u Hrvatskoj kada je o ovom trovanju reč zakazao, državni sekretar Tomislav Dulibić tvrdi da da to nije tačno i da aktuelnu situaciju ne treba upoređivati sa, kako je rekao, zemljotresom u Petrinji ili korona krizom.

"Sistem je dobro odreagovao. Čim je prvi slučaj zabeležen, iz KBC-a Rijeka su odmah obavestili Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je obavestilo Državno tužilaštvo, a ono Državni inspektorat. Ministar zdravstva odmah je izašao pred medije i preporučio da se ne konzumiraju gazirana pića nego voda. Proizvođač jako loše komunicira. To definitivno nije dobro i mislim da bi trebalo povećati medijski pritisak na njih kako bi reagovali", rekao je Dulibić.

Dulibić, međutim, nije pomenuo slučaj trovanja gaziranim napitkom koji se u Rijeci dogodio još u maju mesecu, a nešto kasnije i slučaj trovanja dečaka iz Krapine.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()