Otvorene hrvatske jaslice u Srbiji, najavljeni novi kapitalni objekti

Izgradnjom jaslica osiguran je smeštaj za oko 30 mališana i osnažen sistem obrazovanja hrvatske manjinske zajednice u Srbiji

23.03.2024. 08:58
  • Podeli:
vrtić obdanište pixabay-1664780515829.webp Foto: Pixabay

U Subotici su otvorene jaslice hrvatskog vrtića čiju je izgradnju finansirala hrvatska vlada, a potpisan je i sporazum s Hrvatskim nacionalnim većem u Srbiji vredan 1,2 miliona evra.

Izgradnjom jaslica osiguran je smeštaj za oko 30 mališana i osnažen sistem obrazovanja hrvatske manjinske zajednice u Srbiji, poručeno je na svečanosti otvaranja, prenosi Hina.

''To je sejanje semena za budućnost. Vlada Hrvatske prepoznaje ove projekte kao izuzetno važne za Hrvate u Srbiji", izjavio je državni sekretar Centralne državne kancelarije za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

On je obećao nastavak pomoći Hrvatske.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i ministar u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov rekao je da otvaranje hrvatskih jaslica može biti "snažan zalog daljem razvoju odnosa između dve države".

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Jasna Vojnić navela je kako je završetak jaslica drugi kapitalni projekat hrvatske zajednice koji finansira hrvatska vlada u ukupnom iznosu od 960.000 evra.

Izdvajanja hrvatske vlade za infrastrukturno, programsko i kadrovsko jačanje hrvatske manjine u Srbiji 75 puta je veće nego 2016. i prethodnih godina.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()