Pali hrvatski granični policajci: Škaljarcima prodavali informacije preko aplikacije Skaj

S pripadnicima krimi miljea kontakt je, prema optužnici, ostvaren putem famozne aplikacije Skaj ECC, a kada je ona dešifrovana, otkriven je i ovaj kriminalni lanac.

14.09.2023. 22:03
  • Podeli:
hrvatska granična policija profimedia-0742720166-6458d4f1bb479.webp Foto: Profimedia

Dve posrednice priznale su na sudu da su bile spona između optuženih zagorskih policajaca i pripadnika krimi miljea, među kojima su bili i pripadnici zloglasnog crnogorskog škaljarskog klana. Nagodile su se sa USKOK-om na rad za opšte dobro i novčane kazne od po 10 hiljada evra, piše N1.

U optužnici i škaljarci

Preko njih je, kako su potvrdile na sudu, išao novac za policajce kojima su kriminalci plaćali mito za informacije iz službenog MUP-ovog sistema. Ti policajci su, tvrdi USKOK, evidentirali fiktivne prelaske državne granice za određene državljane trećih zemalja, ali su i za njih proveravali kvalitet lažnih dokumenata.

Osim toga dostavljali su im podatke o raspisanim poternicama. Osim policajaca i dve posrednice, koje su sve priznale, optužnicom su obuhvaćeni i škaljarci Kemal Rastoder i Mladen Šipka, kao i Dušan Georg.

Protiv njih je optužnica juče potvrđena pa bi suđenje trebalo uskoro da počne. Rastoder je na Županijski sud u Zagrebu na sednicu optužnog veća dovezen uz izuzetne mere obezbeđenja koje će, važiti i za glavnu sudsku raspravu.

S pripadnicima krimi miljea kontakt je, prema optužnici, ostvaren putem famozne aplikacije Skaj ECC, a kada je ona dešifrovana, otkriven je i ovaj kriminalni lanac.

Kanal je, dakle, kako su priznale posrednice, išao iz kriminalnog miljea preko njih do policajaca. Za iznose od 150 do 800 evra policajci su odavali poverljive informacije iz službenog MUP-ovog sistema.

Novac se slivao na multivalutni račun

Dokumentacija im je poslata putem dostavljača, a istim putem je sve i vraćano. Dvojica policajaca su na svojim radnim mestima na graničnim prelazima pretraživali nacionalne baze podataka Informacionog sistema MUP-a Republike Hrvatske, Šengenski informacioni sistem i baze podataka Interpola i obavljali tražene provere.

U većini slučajeva fotografisali su interfejs informacionog sistema pokazujući rezultate potrebnih provera. Te fotografije slane su zainteresovanim osobama koje su za to i platile izdašno mito. Novac se, priznale su posrednice, slivao na multivalutni račun otvoren u Samoborskoj banci d.d. ili je prenošen preko Vestern uniona.

Od sredine 2019. do 11. juna 2022. trojica policajaca nezakonito su zaradila skoro 30 hiljada evra.

 

  • Podeli: