Patrijarh Porfirije će voditi službu ujedinjenja makedonske i srpske crkve u Ohridu

U ponedeljak 5. juna u hramu Svete Sofije u Ohridu, Makedonska pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije i Pravovoslavna ohridska arhiepiskopija zvanično ujediniti u jednu crkvu

03.06.2023. 14:55
  • Podeli:
Patrijarh Porfirije_Foto Tanjug Tara Radovanović-639497afcbe26.webp Foto: Tanjug / Tara Radovanović

Patrijarh Srpke pravoslavne crkve (SPC) Porfirije vodiće u ponedeljak u Ohridu službu ujedinjenja Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC - OA) i Pravovoslavne ohridske arhiepiskopije (POA), objavio je portal Religija.mk.

Kako se navodi, u ponedeljak, 5. juna u hramu Svete Sofije u Ohridu, MPC – OA i POA će se zvanično ujediniti u jednu crkvu, odnosno četiri vladike POA se zajedeno sa sveštenicima (iz okrilja SPC) vraćaju u MPC – OA.

Prema informaciji portala Religija.mk, na zajedničkoj službi, koju će voditi patrijarh Porfirije, služiće samo episkop deljadro-ilindenski Joakim iz POA, a ostale vladike će molitveno učestvovati u službi, prenosi N1.

Patrijarhu Porfiriju će sasluživati arhiepiskop MPC – OA Stefan i trojica vladika te crkve koji ustupaju delove svojih eparhija novim vladikama iz POA, crkve koju vodi arhiepiskop Jovan Vraniševski, egzarh svih eparhija SPC u Severnoj Makedoniji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()