Plata 2.000 evra a niko neće da radi: Ugostitelji u Istri imaju nepremostiv problem

Turistička sezona samo što nije počela a ugostitelji u Hrvatskoj već se suočavaju sa nedostatkom radne snage

20.03.2023. 11:54
  • Podeli:
rovinj pixabay-64183b1ec44f9.webp Foto: Pixabay

 Za centralnu Istru sezona nikad nije ni završava jer u tom delu Hrvatske ugostiteljski objekti rade tokom cele godine ali je problem sa nedostatkom radne snage akutan, preneo je lokalni Glas Istre.

Jedan od njih je listu ispričao da je konkursom tražio više radnika za svoj objekat, a od ukupno 25 prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje za tražema radna mesta, poslali su mu samo četiri radnika. Tražio je, kaže, kuvaricu, konobara, servirsku i pomoćnog kuvara ili kuvaricu.

“Za kuvara nudim platu od dve hiljade evra, za konobara  nešto više od hiljadu, a za servirku i pomoćnog kuvara ili kuvaricu plata je hiljadu evra", ispričao je vlasnik ugostiteljskog objekta.

Oni koji su mu se odazvali na intervjuu, kaže, ili nisu zainteresovani za taj posao ili rade u inostranstvu i trenutno imaju status nezaposlene osobe, što im potpuno odgovara.

Stekao je, kaže, utisak da su se odazvali intervjuu samo da bi zadovoljili formu i dobili pečat.

Hrvatska je u prošlogodišnjoj sezoni zaposlila 32.000 sezonskih radnika. S ulaskom Hrvatske u Šengen i otvaranjem granica Hrvatski turistički savez procenjuje da će nam biti potrebno oko 60.000 radnika.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()