Plenković i Jandroković čestitali vernicima koji slave Vaskrs po Julijanskom kalendaru

Pravoslavci danas proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik

05.05.2024. 12:28
  • Podeli:
andrej plenković, gordan jandroković, 21 april 2024 - foto Luka Batelic PIXSELL-663750eba18d1.webp Foto: Luka Batelic/PIXSELL

Predsednik hrvatske Vlade u tehničkom mandatu Andrej Plenković i doskorašnji predsednik sabora Gordan Jandroković čestitali su Vaskrs pravoslavnim vernicima, koji ovaj praznik slave po Julijanskom kalendaru.

"Svim pravoslavnim vernicima i svima ostalima koji Vaskrs takođe slave prema Julijanskom kalendaru čestitam ovaj najveći hršćanski blagdan. Svim vernicima Uskrs u sebi nosi poruku radosti te je znak Božje ljubavi prema čoveku i vere u pobedu života nad smrću", poručio je Plenković i dodao:

"I kao što vernike učvršćuje u nastojanju da nikad ne posustanu u suočavanju sa svakidašnjim izazovima, svima neka takođe bude nadahnuće u negovanju međusobnog poštovanja i izgradnji bolje budućnosti za sve građane naše domovine."

Plenković je poželeo da predstojeći dani proteknu u miru i veselju i, kako je naveo, "veselju, u zajedništvu vaših porodica i najmilijih. Hristos vaskrse", saopšteno je iz Vlade Hrvatske.

Vaskrs po Julijanskom kalendaru svim vernicima čestitao je i Jandroković i poručio da nas ovaj praznik podstiče na konkretnije delovanje.

"Svim vernicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru upućujem iskrene čestitke u ime Hrvatskoga sabora i lično. Pobeda života nad smrću, poruka koja je u srži Uskrsa, jača čovekovu veru i ispunjava posebnom nadom. Iz te se vere i nade rađa optimizam i proizlazi snaga potrebna za nošenje sa životnim iskušenjima", naveo je Jandroković i dodao:

"Upravo je društveni optimizam važna pretpostavka za izgradnju skladnije zajednice, one u kojoj će podele i nepoverenje uvek prepustiti mesto međusobnom uvažavanju i solidarnosti. Uskrs nas, kao najveći blagdan svih hršćana, na to neprestano podstiče i ohrabruje da konkretnije delujemo".

Jandroković je poželeo da vreme Uskrsa i ove godine donese pregršt ljubavi i mira u domove svih pravoslavnih vernika u Hrvatskoj, kako bi tu veliku svetkovinu mogli proslavili u istinskoj slozi i porodičnoj radosti.

"Želim vam srećan i blagoslovljen Uskrs Hristos vaskrse", naveo je Jandroković, prenela je Hina.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()