Plenkovićev godišnji izveštaj: Povećava se minimalac i penzije, spremni za ulazak u Šengen

Plenković je iskazao i nedvojbenu privrženost Hrvatske ukrajinskoj strani koja "brani svoj suverenitet, ali i evropske vrednosti".

18.10.2022. 15:51
  • Podeli:
Andrej Plenković__Josip Regovic_PIXSELL-1666091340186.webp Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u svom godišnjem izveštaju govorio o spoljnopolitičkim ciljevima i rekao da uvođenjem evra Hrvatska ulazi u Šengen čime štiti granice, olakšava kretanje građana i dolazak turista, te obećao povećanje minimalnih i porodičnih penzija i najnižih zarada, koje će od januara iznositi 560 evra.

Hrvatska ispunjava uslove za Šengen

On je u saboru rekao da je Hrvatska "na korak do toga" da postane jedna od 15 država koje su istovremeno članice NATO-a, Evropske unije, šengenskog prostora i evropodručja.

"Evro, na čijim će kovanicama uskoro biti i hrvatski nacionalni motivi, biće simbol pune pripadnosti Hrvatske Evropi", istakao je hrvatski premijer.

Dodao je da je Hrvatske ispunila sve kriterijume za šengen, a sada se čeka mišljenje Evropskog parlamenta i odluka Saveta o punoj primeni šengenske pravne stečevine.

Ocenio je da je "presudni geopolitički događaj ruska agresija na Ukrajinu" i istakao da je "Hrvatska stala na pravu stranu istorije i snažno podržala i pomogla zemlji koja danas brani svoj suverenitet, ali i evropske vrednosti".

Istakao je da će Zagreb nastaviti da pomaže Kijevu, a kao još jedan oblik podrške najavio je prvi parlamentarni samit Krimske platforme, koji će naredne sedmice biti održan u Zagrebu.

Plenković o hrvatskom standardu: Povećanje minimalca, najnižih penzija...

Govoreći o standardu, Plenković je obećao povećanje najnižih penzija za tri odsto i porodičnih za 10 odsto.

Rekao je da je u proteklih šest godina njegovog mandata zaposlenost porasla za 11 odsto.

Obećao je da će vlada već naredne sedmice povećati minimalnu platu, koja će od 1. januara naredne godine iznositi 700 evra bruto ili 560 evra neto, što je oko 4.220 kuna.

Minimalna zarada će tako, kazao je, dostići 51,2 posto prosečne bruto plate, a prosečna neto plata porasla je za više od hiljadu kuna i cilj je da do kraja mandata njegove vlade iznosi 1088 evra.

"Ove godine smo usvojili dva paketa snažnih mera, vrednih više od 26 milijardi kuna. Time smo svima osigurali mirniju zimu. Osim paketa mera, zadovoljni smo i snažnim rastom industrijske proizvodnje od 6.7 posto i rekordnim rastom izvoza za čak 32 posto.

"Prošle godine smo imali jedan od tri najveća rasta u EU, to nam je pomoglo da se pripremimo za krizu", rekao je,između ostalog, Plenković, preneli su hrvatski mediji.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()