Politiko: Budimpešta će staviti veto na 14. paket sankcija Rusiji

Evropska komisija poslala članicama EU nacrt 14. paketa sankcija protiv Rusije

14.05.2024. 09:16
  • Podeli:
mađarska eu profimedia-1669313144739.webp Foto: Profimedia

Mađarska je izrazila zabrinutost da bi predlog EU za uvođenje nove runde sankcija Rusiji mogao uticati na uvoz tečnog gasa i zapretila blokadom mera koji bi mogli dovesti do povećanja cena ovog energenta u Evropi, piše portal "Politiko", pozivajući se na diplomate.

Nešto ranije su poljski mediji javili da je Evropska komisija poslala članicama EU nacrt 14. paketa sankcija protiv Rusije koji obuhvata ograničenje uvoza tečnog gasa iz te zemlje.

Izvori navode da je tokom razgovora na nivou ambasadora EU, Mađarska izrazila zabrinutost zbog predloga, ali nije se otvoreno protivila.

"Izvršićemo analizu paketa, ali ne podržavamo ništa što bi moglo da ima negativan uticaj na gasno tržište EU", rekao je mađarski zvaničnik tokom sastanka diplomata.

"Politiko" navodi da će sankcije zabranjivati članicama EU da ponovo izvoze ruski gas, ali ih neće sprečiti da direktno kupuju ovaj energent od Moskve.

Nekoliko drugih država, uključujući Francusku, Nemačku, Italiju i Španiju, tokom preliminarnih razgovora zahtijevalo je dodatne tehničke informacije o merama. 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()