Postupak protiv imama zbog vređanja Svetog Save i SPC: Osumnjičen za izazivanje nasija i mržnje

Imam Mahić je, na dan obeležavanja Svetog Save, 27. januara, srpskog sveca nazvao fašistom, a SPC sektom

Autor: Web UNA Srbija
03.02.2023. 16:12
  • Podeli:
Sveti Sava SPC-63d394e13999f.webp Foto: SPC

Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Amira Mahića, iz Kozarca, Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru sumnjiči za javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, potvrdio je izvor upućen u istragu za banjalučke Nezavisne novine.

"Postupajući tužilac je tako okvalifikovao krivično delo i naložio policiji da prikupi neophodna saznanja", rekao je neimenovani izvor.

Imam Mahić je, na dan obeležavanja Svetog Save, 27. januara, srpskog prosvetitelja i sveca nazvao fašistom, a Srpsku pravoslavnu crkvu sektom. 

Njegov govor se našao pod lupom prijedorske policije i Tužilaštva. Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, reč je o krivičnom delu za koje je predviđena novčana ili zatvorska kazna.

"Ko javno poziva, izaziva ili podstiče ili učini dostupnim javnosti letke, slike ili neke druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmerenu prema određenom licu ili grupama zbog njihove nacionalne, rasne, verske ili etničke pripadnosti, boje kože, pola, seksualno opredeljenja, invaliditeta, rodnog identiteta, porekla ili kakvih drugih osobina, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine", navodi se u Krivičnom zakoniku Republike Srpske.

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine pokrenula je disciplinski postupak protiv imama Mahića zbog "neprimerenih izjava o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Svetom Savi", javilu su sarajevski mediji. Istovremeno, IZ BiH je odbacila sve insinuacije, kojima se slučaj imama prijedorskog Medžlisa želi predstaviti kao deo "planskog delovanja, kako verskog tako i političkog rukovodstva bošnjačkog naroda".

Reč je, kako navode, isključivo o ličnom stavu iza kojeg ne stoji Islamska zajednica, niti njeni zvanični organi, saopštio je Rijaset Islamske zajedice u BiH. Od imama Mehića zatraženo je da se tokom današnje molitve izvini vernicima i svima koje je njegova mogla da uvredi.

Izjava imama Mahića je izazvala brojne reakcije i oštra reagovanja. 

Episkopi Srpske pravoslavne crkve u BiH zatražili izvinjenje Islamske zajednice BiH pravoslavnim vernicima zbog "nečuvenih besramnih tvrdnji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu, Amira Mahića, kojima je na najgrublji način pokušao da ponizi srpskog prosvetitelja Svetog Savu i Srpsku pravoslavnu crkvu". Mitropolit dobrobosanski Hrizostom je poručio da su crkve i džamije Božije kuće i da u njima treba svedočiti dobro.

Izjavu Mahića osudilo je i Međureligijsko veće u BiH, koje je od Rijaseta IZ zatražilo informaciju o ovom incidentu.

Osude su došle i od gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora i potpredsednce Skupštine grada Azre Pašalić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()