Predsednički izbori u Crnoj Gori: Nikad manje kandidata, Đukanović juriša treći put

Rok za predaju kandidatura ističe sutra

25.02.2023. 21:19
  • Podeli:
crna gora izbori profimedia-0217459140-63fa6cfcb4fed.webp Foto: Profimedia

Predsednički izbori u Crnoj Gori zakazani su za 19. mart, a u predsedničkoj utrci nikad manje kandidata. DPS je danas predao kandidaturu za Mila Đukanovića.

Milo Đukanović - večiti predsednik i večiti premijer

 U trku za novi mandat aktuelni šef države ulazi sa iskustvom dva predsednička i čak sedam premijerskih.

"U izbornu trku ulazim kao i uvek da pobedim, da pobedim što ubedljivije i što pre. Moj cilj je da pobedim u prvom krugu, ali naravno da sam spreman za ceo izborni proces", kaže Đukanović.

Na izbornom listiću Demokrate će predstavljati Aleksa Bečić - odlučio je glavni odbor.

"Danas stojim pred vama kao kandidat za predsednika Crne Gore spreman da se borim za našu zemlju i za naš narod. Spreman da se borim za našu čast, našu slobodu, našu državnost i naše jedinstvo. Spreman da se borim za našu budućnost, za sve vere i narod", ističe Bečić.

Spremnost za borbu do mesta u Vili Gorici do sada Državna izborna komisija je utvrdila za dva kandidata - predsednika Nove srpske demokratije i jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Draginje Vuksanović Stanković iz Socijaldemokratske partije. Rok za predaju kandidatura ističe sutra, prenosi RTS.

Danilović i Milatović

"Ono što ostaje da se vidi do sutra jeste da li će Goran Danilović uspeti da finalizuje svoju kandidaturu. Radi se o jednom političaru koji nema neke šanse da uđe u drugi krug, ali može u izvesnoj meri oštetiti Andriju Mandića. Ostaje da se vidi da li će Jakov Milatović, glavna dilema za sutra uspeti da finalizuje svoju kandidaturu i mislim da će to biti to i da će biti tih šest kandidata", ukazuje istoričar Bogdan Živković.

U toj konkurenciji o sledećem šefu države odlučivaće više od 540.000 građana. Rezultat izbora, za analitičare neizvestan. Izvestan je, kažu, drugi krug.

"Ako se vratimo samo tri meseca unazad na lokalne izbore, pre svega u Podgorici, ali i drugim gradovima Crne gore, delovalo je da je DPS i da je Đukanović u jednom političkom nokdaunu i tada se činilo da bi jedan kandidat celog anti DPS fronta bez ikakvog problema uspeo u prvom krugu da pobedi Đukanovića. Ali, nesuglasice na tom anti DPS polu i međusobne ambicije koje su u međuvremenu se ispoljile su dovele do toga da Đukanović sada sa jednom ozbiljnošću i dobrim šansama je mogao da istakne svoju kandidaturu pred ove izbore", dodaje Živković.

I pre podnošenja kandidature, nagađaju se rezultati. Gotovo 4000 građana iznelo je stav - 29 odsto njih će podržati DPS. Iz jednomesečne analize, od 17. januara, Demokratski front i Pokret Evropa sad odneće oko 17,5 odsto glasova. Na četvrtom mestu je Demokratska Crna Gora sa 13,3 odsto podrške.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()