Privremeni rezultati manjinskih izbora u Hrvatskoj: Izabrano 388 saveta srpske nacionalne manjine

Pravo glasa na ovim izborima imalo je oko 235.000 birača, što je oko 15.000 manje nego pre četiri godine.

08.05.2023. 15:45
  • Podeli:
hrvatska izbori profimedia-645743630141a.webp Foto: Profimedia

Savet srpske nacionalne manjine u opštini Mikleuš u Virovitičko-podravskoj županiji jedini je koji nije izabran na manjinskim izborima za savete i predstavnike nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Ostalih 338 saveta i 106 predstavnika su izabrani na jučerašnjem glasanju, potvrdila je hrvatska Državna izborna komisija /DIK/ i najavila da će drugi krug glasanja biti održan 21. maja.

U opštini Mikleuš u savet srpske manjine izabrana su samo četiri od minimalno potrebnih šest članova, objasnio je portparol DIK-a Slaven Hojski.

Na izbore je izašlo 14 od ukupno 88 birača koji su na listi od šest kandidata prvom i drugom dali po šest glasova, trećem i četvrtom po jedan, a petom i šestom nijedan glas, prenosi Hina.

"Birači su, očito, svakom kandidatu dali samo po jedan glas, jer verojavatno nisu pročitali napomenu da mogu dati najmanje jedan, a najviše šest glasova. Ponašali su se kao na ostalim izborima na kojima se može dati samo jedan glas", naveo je Hojski.

Konstitutivne sednice izabranih saveta trebalo bi da budu održane do 1. jula, odnosno 45 dana od objavljivanja konačnih rezultata jučerašnjih izbora.

Današnji rezultati su privremeni i zvanični, a konačni će postati kad isteknu rokovi za prigovore i rješenja po njima.

Podataka o odzivu na izbore na nivou države još nema, a za sada je poznato da je odaziv u gradovima bio 9,25 posto, na nivou županija 10,27 procenata, a u opštinama 18,7 odsto.

Na jučerašnjim izborima birano je 339 saveta i 106 predstavnika nacionalnih manjina u 19 županija, Gradu Zagrebu koji ima status županije, 65 gradova i 116 opština.

U opšinske manjinske savete bira se do 10 članova, u gradske 15, a u županijske 25.

Manjinske savete biralo je 14 nacionalnih manjina, a predstavnike njih 19.

Pravo glasa na ovim izborima imalo je oko 235.000 birača, što je oko 15.000 manje nego pre četiri godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()