'Profiterstvo i lov u mutnom': Cene u Hrvatskoj se vraćaju na nivo pre uvođenja evra

Povećanje cena tokom konverzije iz kune u evro, Plenković je nazvao profiterstvom i lovom u mutnom.

05.01.2023. 15:51
  • Podeli:
konverter_kune_euro_HNB-638ee7e915083.webp Foto: HNB

Hrvatska vlada odlučila je danas da, zbog dramatičnog poskupljenja određenih roba i usluga nakon konverzije kune u evro, trgovci revidiraju maloprodajne cene svih roba i usluga na nivo od 31. decembra prošle godine.

Cena na nivo pre ulaska u evrozonu

Zaključke je obrazložio ministar privrede Davor Filipović koji je rekao da vladini zaključci obavezuju sve poslovne subjekte, uključujući kreditne institucije, i ostale pružaoce finansijskih usluga, koji su, kako je rekao, cene podigli mimo zakona.

Vlada je odlučila da zaduži Inspektorat, Poresku, carinu, ministarstva, Hrvatsku narodnu banku da bez odlaganja u okviru svoje nadležnosti provedu pojačani nadzor svih subjekata, rekao je Filipović.

Dodao je da će Ministarstvo privrede pratiti cene i upoređivati ih, a Ministarstvu poljoprivrede je naložio da odmah prikupi cene poljoprivrednih proizvoda.

'Profiterstvo i lov u mutnom'

Premijer Andrej Plenković je nakon sednice vlade rekao da su neki očito iskoristili prelazak Hrvatske na evro da neopravdano dižu cenu i tvrdi da za to ne postoji razlog. 

Povećanje cena tokom konverzije iz kune u evro, Plenković je nazvao profiterstvom i lovom u mutnom.

"Mi ćemo se tome suprotstaviti merama vlade. Nije u redu, a to pokazuje manjak solidarnosti. Podizanjem cena štete standardu naših građana i podstiču rast inflacije", rekao je Plenković.

Istakako je da je suština poverenje i da vlada veruje privredi.

"Da ne verujemo privredi, ne bismo pomagali merama u korist privrede. Mi smo govorili da nam je jedna od temeljnih zadataka zaštita potrošača. Upravo stoga prelazak na evro nije situacija da neki to iskoriste i dobiju ekstraprofit na račun građana", kazao je premijer.

Poručio je da je politika vlade da krizama upravlja tako da izvršna vlast bude oslonac i građanima i privredi.

"Slobodno tržište da, ali profiterstvo u ovoj situaciji ne. Nikako ne", izričit je Plenković.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()