Promoteri ustaštva ipak idu zatvor: Sramotnih pet dana za sramotne parole tokom Dana sećanja u Vukovaru

Uzvikivali "Za dom spremni" i podizali desnicu

24.11.2023. 09:59
  • Podeli:
vukovar dan sećanja damir senčar hina-6558c78e08d8f.webp Foto: Damir Senčar Hina via Tanjug

Za promovisanje ustaških simbola, ustaškog pokliča "za dom spremni" i podizanje desnice u Vukovaru na obeležavanju Dana sećanja, dvojica državljana Hrvatske kažnjeno je sa pet dana zatvora.

Radi se o dvojici 31-godišnjaka, državljana Hrvatske sa prebivalištem na području Koprivničko-križevačke županije.

U saopštenju Policijske uprave vukovarsko-sremske se navodi da su oni tokom obeležavanja Dana sećanja "glasnim nedopuštenim uzvicima i pokretima ruku odnosno gestikuliranjem narušavali javni red i mir, čime su počinili prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira".
Policija nije precizirala o kakvim se uzvicima i pokretima ruku radi.

Okrivljeni su uz optužni predlog dovedeni na Općinski sud u Vukovaru, koji im je rešenjem odredio meru zadržavanja u trajanju od pet dana, te su predati u zatvor u Osijeku. 

Dan sećanja na vukovarsku žrtvu je ove godine u tom gradu 18. novembra obeležen u znaku Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), čiji simboli na grbu su šahovnica sa prvim belim poljem i utisnutim ustaškim pokličom za dom spremni.

Pritom, u Koloni sećanja su bili predsednik, premijer i predsednik parlamenta, Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()