Pronađena još dva tela, grčevita potraga za preživelima: 16 mrtvih u poplavama u Jablanici, 40 ljudi se vodi kao nestalo

Jablanica je odsečena od ostatka Bosne i Hercegovine i sa južne strane, odnosno pravca Mostara

04.10.2024. 15:41
  • Podeli:
jablanica poplave Armin Durgut Pixsell-66fff06512351.webp Foto: Armin Durgut Pixsell

 U stravičnim poplavama na području Jablanice do sada je smrtno stradalo 16 osoba, potvrđeno je za Avaz iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Obilne padavine zahvatile su veći deo Bosne i Hercegovine tokom noći i izazvale smrtonosne poplave u nekoliko gradova.

Katastrofalne poplave pogodile su Kiseljak, Kreševo, Busovaču i Fojnicu, a najviše Jablanicu, zbog čega je u mnogim mestima proglašeno stanje prirodne nesreće, prenosi Avaz.

Jablanica je odsečena od ostatka Bosne i Hercegovine i sa južne strane, odnosno pravca Mostara.

Trenutno se na području Donje Jablanice nestalim vodi 40 osoba, prema informacijama s terena do kojih je došao portal Bljesak.info.

Vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona proglasile su stanje prirodne nesreće, što je omogućilo aktiviranje svih spasilačkih službi, a Bosna i Hercegovina je zatražila pomoć od Evropske unije. Pomoć stiže sa svih strana, a u akcijama su učestvovali i pripadnici EUFOR-a. Sve bolnice su u pripravnosti i očekuju prijem unesrećenih.

Podsetimo, jutros oko tri časa došlo je do velikog olujnog nevremena praćenog obilnim kišama na području Mostara, Konjica i Jablanice. Nevreme je izazvalo aktivaciju velikog broja klizišta, odrona na ceste i plavljenja područja zbog izlivanja velikih količina vode iz reka i jezera.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()