Protest građana ispred Ambasade Srbije u Sarajevu

Okupljeni izneli svoje zahteve i poručili da Srbija i BiH treba da budu dobre komšije

09.01.2022. 19:09
  • Podeli:
20220109-2-51650821-72363219.jpg

Stotinak Sarajlija okupljenih oko inicijative "Buđenje građana" mirno su protestovali ispred Ambasade Srbije u Sarajevu.

Aktivista Suad Đozić, jedan od organizatora protesta, kaže da je skup organizovan zbog toga što su visoki zvaničnici Srbije došli u Banjaluku na obeležavanje Dana entiteta Republike Srpske, koji je neustavan, javlja Anadolija.

"Time ne poštuju suverenitet, teritorijalni integritet i državu BiH", rekao je Đozić.

Suad Đozić na protestima ispred Ambasade Republike Srbije u Sarajevu

"To nije u interesu srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, a te stvari koje se uporno dešavanju narušavaju 26 godina mira i stabilnih odnosa", rekao je Đozić, napominjući da Bosna i Hercegovina i Srbija treba da budu dobri susedi, odnosno komšije.

Predsednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije BiH Mujo Aganović je izavio da je Bosna i Hercegovina građanska država svih svojih građana, bez obzira na religiju i naciju, i najavio da će se sutra u podne takođe protestovati ispred Kancelarije visokog predstavnika za BiH.

Protesti građana u Sarajevu

Organizatori skupa su poručili da su glavni zahtevi građana upućeni Ambasadi Srbije u Sarajevu sledeći:

1. Da Srbija prizna genocid u Srebrenici u skladu sa presudama Međunarodnog Suda pravde i Haškog tribunala.

2. Da zvaničnici Republike Srbije prilikom poseta Bosni i Hercegovini ne zaobilaze diplomatski protokol i ne učestvuju u protivustavnim obeležavanjima Dana RS.

3. Da Republika Srbija obustavi nametanje svog obrazovnog programa u predškolskim i školskim ustanovama na teritoriji RS.

4. Da Republika Srbija izmiri svoja dugovanja prema državi BiH i opštinama Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Višegrad, zbog korišćenja hidropotencijala reke Drine.

5. Da Republika Srbija obustavi sve radove na hidrocentralama na Drini do potpisivanje sporazuma o granicama BiH i Srbije ili dobijanja odobrenja od BiH.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()