Prva kriza u hrvatskoj vladi i to zbog Pupovca: Plenković se nije odrekao saradnje sa SDSS

S obzirom da Plenković smatra da je SDSS i dalje deo parlamentarne većine, što je za Domovinski pokret apsolutno neprihvatljivo, danas izbila prva velika kriza vladajuće koalicije.

23.05.2024. 21:50
  • Podeli:
plenković pupovac josip regović pixsell-663a25b68006e.webp Foto: Josip Rengović Pixsell

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nije se odrekao Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i želi da Milorad Pupovac bude predsednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali se Domovinski pokret s tim ne slaže, prenosi "Novi list".

S obzirom da Plenković smatra da je SDSS i dalje deo parlamentarne većine, što je za Domovinski pokret apsolutno neprihvatljivo, danas izbila prva velika kriza vladajuće koalicije.

Zbog toga su, piše „Novi list“, iz Domovinskog pokreta zapretili HDZ-u čak i raskidom koalicije, ako Plenković ne odustane od namere da Pupovcu da funkciju koju je obavljao i u prethodnom sazivu Sabora.

Vremena za dogovor nema mnogo, jer je za sutra ujutro sazvana sednica Odbora za imenovanja, na čijem dnevnom redu je i predlog imenovanja predsednika i potpredsednika više odbora, između ostalog i Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

„Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili neko drugi iz SDSS bude predsednik bilo kog odbora koji je u kvoti parlamentarne većine, a to bi bilo suprotno i našem koalicionom sporazumu. Na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina može da bude bilo ko od preostale petorice poslanika nacionalnih manjina, ali ne iz SDSS. To je naš čvrst stav“, rekao je riječkom listu predsednik Kluba poslanika Domovinskog pokreta Igor Peternel.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()