Raste vodostaj Kupe u Baniji: Uvedene vanredne mere odbrane od poplava

Hrvatske vode navele su da će uprkos izuzetno visokim vodostajima reke Kupe, s obzirom na to da je 840 centimetara peti po veličini vodostaj u poslednjih 100 godina, ukupna šteta biti minimalna u odnosu na količinu pretnje.

06.10.2024. 15:10
  • Podeli:
hrvatska reka poplave-67028c134b317.webp Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatske vode danas su proglasile uvođenje vanrednih mera odbrane od poplava na branjenom području Mali sliv Banovina zbog reke Kupe, jer je na vodomeru Farkašić zabeležen vodostaj od 880 centimetara s tendencijom daljeg porasta, saopštila je hrvatska Civilna zaštita.

Kako je prenela agencija Hina, Hrvatske vode saopštile su kako se od juče popodne nastavlja stabilizacija i osetno opadanje vodostaja na karlovačkom području.

Vodostaji reke Kupe na području Karlovca opali su za više od 120 centimetara u odnosu na maksimalne vrednosti u subotu ujutro od 840 centimetara.

Vodostaj Kupe jutros u 9 sati tako je iznosio 723 centimetra s tendencijom daljnjeg opadanja pa se u popodnevnim satima očekuje ukidanje svih mera odbrane od poplava na karlovačkom području.

Vodostaj brzo opada i u Brodarcima, gde je juče bilo poplavljeno najviše kuća, 15. Prema poslednjim informacijama, vodostaj je opao za više od dva metra.

Hrvatske vode navele su da će uprkos izuzetno visokim vodostajima reke Kupe, s obzirom na to da je 840 centimetara peti po veličini vodostaj u poslednjih 100 godina, ukupna šteta biti minimalna u odnosu na količinu pretnje. Pri sličnim vodostajima prethodnih godina zabeležene su daleko veće štete. 

"Poplavljeno je svega 30-ak kuća, od čega 15 samo u Brodarcima, čiji stanovnici su sami tražili uklanjanje privremenog sistema zaštite od box barijera i gde se protive izgradnji trajnog zaštitnog zida", napomenuli su.

Pri tome su dodali kako su manje štete u ovako velikom vodenom talasu "dokaz da je već i samo deo sisitema koji je izgrađen u protekle tri godine znatno uticao na poboljšanje zaštite od poplava reke Kupe na ovom području". 

Tokom današnjeg dana očekuje se i potpuno povlačenje voda u korito Save na području Zagreba, a opadaju i vodostaji Save nizvodno od Zagreba do Siska.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()