Reakcije na potez Vlade Crne Gore: 'Đukanovića smo možda smenili, ali su loše prakse njegove politike ostale'

Nakon što je Vlada Crne Gore u Komitetu ministara Saveta Evrope odlučila da podrži ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, oglasila se potpredsenica te organizacije Maja Vukićević

25.04.2023. 11:57
  • Podeli:
Vlada Crne Gore_zgrada Vlade Crne Gore_Foto Wikimedia_Rasho-6447a0f468159.webp Foto: Wikimedia / Rasho

Vlada Crne Gore je odlučila da na Komitetu ministara Saveta Evrope podrži ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, ocenila je da je potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Maja Vukićević, koja je i potpredsednica crnogorske Demokratske narodne partije (DNP).

"Smatram da je ovo direktan nož u leđa bratskoj i prijateljskoj Srbiji, još jedan u nizu koji dolazi od onih koji predstavljaju izvršnu vlast u Crnoj Gori. Mila Đukanovića smo možda smenili, ali su loše prakse njegove politike ostale. Znam da ima onih koji smatraju da 'to tako mora', 'to tako treba', ali taj podanički mentalitet treba poraziti uvek i na svakom mestu", rekla je ona i istakla:

"Parlamentarna Skupština Saveta Evrope se neće na ovom zasedanju izjašnjavati o ulasku Kosova, ali kad god to pitanje bude na dnevnom redu ukoliko budem u sastavu crnogorske delegacije, lično ću glasati protiv te odluke", preneo je podgorički portal Borba.

Knežević: Najsramotnija odluka u istoriji

Predsednik DNP i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević poručio je da je glasanje u Komitetu ministara da tzv. Kosovo uđe u Savet Evrope jedna od najsramotnijih odluka Vlade Crne Gore u crnogorskoj istoriji i dodatno komplikuje društveno-političke prilike u zemlji i regionu.

"Vlast Dritana Abazovića nije imala ljudsku i političku hrabrost da joj se suprotstavi. Mogla je da glasa suzdržano, i na taj način pokaže da joj je stalo do najboljih odnosa sa Srbijom. Ali očito je postalo pravilo da oni koji deklarativno najviše pričaju o dobrosusedskim odnosima u suštini dublje zabiju nož u leđa Srbiji kad god im se ukaže prilika", napisao je Knežević na Fejsbuku, koji je ocenio da je jučerašnje glasanje Crne Gore za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope nacionalna sramota.

"Iako su mnogi tvrdili da će Srbija na ovom glasanju prva odustati od Kosova i Metohije, Srbija je glasala protiv. A protiv, između ostalih, glasali su Azerbejdžan i Gruzija, koji imaju više savesti i bratskog razumevanja od crnogorskih kvinta koji bi se odrekli rođenih majki kada bi dobili dekret iz ambasade", napisao je Knežević.

Ako se, kako je rekao Knežević, novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović ne slaže sa današnjim glasanjem Vlade te zemlje o prijemu tzv. Kosova, "očekujemo da o Kosovo u Savetu Evrope progovori i zaštiti se od ovog terorističkog čina države čiji je predsednik".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()