Republika Srpska proslavlja 31. godišnjicu postojanja

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

09.01.2023. 07:46
  • Podeli:
banjaluka-rakita-pixsell.jpg Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Republika Srpska danas obeležava 31. godišnjicu formiranja.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Povodom praznika i slave Svetog Stefana, sveta arhijerejska liturgija biće služena danas u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Svečani defile biće održan u Istočnom Novom Sarajevu sa početkom u 14.00 časova, dok će na Trgu Republike Srbije, takođe u Istočnom Novom Sarajevu, u 19.00 časova biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

U defileu će učestvovati 2.500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a biće razvijena zastava Republike Srpske dugačka 500 metara.

U svečanom defileu biće i 37 ešalona.

Proslava Dana Republike Srpke biće obeležena i u ostalim lokalnim zajednicama. U Republici Srpskoj danas je neradni dan.

U dane praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne delatnosti.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()