Rumunija dobila 'rotirajućeg' premijera

Kolacioni partneri dogovorili rotaciju premijera nakong formiranja vlade 2021.

13.06.2023. 15:01
  • Podeli:
marsel čolaku profimedia-648868980ffc5.webp Foto: Profimedia

Rumunski predsednik Klaus Johanis je imenovao danas Marsela Čolakua, lidera koalicione Socijaldemokratske partije, za prvog rotirajućeg premijera.

Dogovor koalicionih partnera o rotacijama na položaju premijera vlade Rumunije trebalo bi da obezbedi kontinuiranu političku stabilnost u zemlji, navodi Rojters.

Levičarski socijaldemokrati i liberali desnog centra formirali su krajem 2021. godine veliku koalicionu vladu zajedno sa mlađim partnerom, strankom etničkih Mađara UDMR, uz saglasnost dve glavne stranke koalicije da rotiraju svoje kandidate na premijerskom položaju.

Lider liberala Nikolae Ćuka podneo je u ponedeljak ostavku na mesto premijera, što, prema rečima predsednika Johanisa pokazuje "angažovanost i ozbiljnost vladajuće koalicije".

"Rumunima je obećana stabilnost i oni je dobijaju", rekao je u razgovoru sa novinarima predsednik Klaus Johanis.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()