Skandal u komšiluku: Iscurili podaci vlasnika svih registrovanih vozila u državi

U toku je istraga

27.05.2024. 15:29
  • Podeli:
hrvatska policija, split - 8 feb 2024 - foto Zvonimir Barisin PIXSELL-65cf31f3edc4b.webp Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović Hrvatske izjavio je da su u toku intenzivne istrage o tome kako su procurile informacije o vozilima i njihovim vlasnicima, ističući da ta informacija nije procurila iz MUP-a.

Večernji list je sinoć objavio da je u posedu dokumenta o prijavi Bezbednosno-obaveštajnoj agenciji (SOA) zbog curenja 2.444.587 evidencije vozila 1.195.052 fizička lica, odnosno podataka kao što su ime, adresa, OIB, JMBG, datum rođenja, registracije i druge podatke o vozilima i njihovim polisama osiguranja.

Božinović je u izjavi novinarima naveo da je pokrenuo intenzivne istrage, kada ga je SOA obavestila da se najverovatnije radi o krivičnim delima vezanim za raspolaganje određenim podacima, a da istrage sprovodi i Lična Agencija za zaštitu podataka (AZOP).

To je skup podataka koji je dopunski onome što radi tamošnji MUP, naglasio je ministar.

"Zbog toga postoje podaci koje MUP niti prikuplja niti obrađuje, što onda ukazuje na verovatnoću da je došlo do nezakonitog čina u nekoj od institucija koje mogu i rade, na osnovu sporazuma i zakona, imaju pravo da koriste prikupljene podatke u originalnom obliku od strane MUP-a", rekao je on.

"Još ne možemo da govorimo o prirodi krivičnog dela, ali ono što do sada nije potvrđeno jeste da je reč o nekoj vrsti curenja podataka koji bi putem interneta bili dostupni širem krugu ljudi", naglasio je Božinović odnosno istakao da je važno "da takvih podataka nema u javnom prostoru".

On je napomenuo da se ne može govoriti o klasičnom hakerskom napadu jer očigledno nije reč o neovlašćenom pristupu bazama u virtuelnom prostoru, već o nečem drugom. Pretpostavljamo da je to preneto na određeni medij, na primer USB-stik, i zato se u ovom trenutku nije proširilo i nije dostupno velikom broju ljudi“, ocenio je on.

Na policiji je, dodao je, da utvrdi ko ima baze podataka sa ovim konkretnim podacima, "koje se razlikuju od onih prvobitno kreiranih u MUP-u" i da pronađe počinioce. „Opšta evropska uredba o zaštiti podataka odnosi se na sva fizička i pravna lica, AZOP je taj koji vrši nadzor nad korišćenjem i zloupotrebom podataka građana i sasvim sam uveren da ćemo zajedničkim radom pronaći odgovore na pitanja koja nas zanimaju. “, rekao je Božinović.

Kasnije tokom dana, u Bezbednosno-obaveštajnoj agenciji (SOA) su objasnili da podaci o vozilima i vlasnicima vozila u Hrvatskoj čije im je curenje prijavljeno nisu hakovani, odnosno da nisu dobijeni sajber napadom na informacije sistem na kome se zasniva baza podataka.

"Radilo se o neovlašćenom kreiranju i predstavljanju kopija baze podataka od strane lica koja su imala pristup navedenom informacionom sistemu", navode u SOA.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()