Slovenija odlučna: Podržavanje zabrane izvoza oružja u Izrael

Samit EU-Zalivskog saveta za saradnju (GCC) počeo je danas u senci pogoršanja situacije na Bliskom istoku

16.10.2024. 18:46
  • Podeli:
slovenija slovenačka granica profimedia-664de78ea7ccf.webp Foto: Profimedia

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da Slovenija aktivno podržava zabranu izvoza oružja u Izrael.

"To samo po sebi nije rešenje za deeskalaciju situacije na Bliskom istoku, to je jedna od mera o kojoj se razgovara", rekao je on po dolasku na samit Saveta za saradnju EU i zemalja Persijskog zaliva u Briselu.

On je istakao da je potrebno preduzeti sve mere koje će dovesti do prekida neprijateljstava i izraelskih vojnih napada na Liban i pojas Gaze, napominjući da je zabrana izvoza oružja jedna od mera o kojima se razgovara i na nivou EU i na nivou UN, prenosi agencija STA.  

"Mi smo među aktivnim pristalicama, odnosno promoterima embarga na izvoz oružja", rekao je Golob.  

Prema njegovim rečima, Slovenija radi i na pokretanju pitanja poštovanja ljudskih prava u okviru Sporazuma o pridruživanju EU-Izrael, ideje čiji su inicijatori Španija i Irska.  

Golob je  pozvao izraelske vlasti da zaustave napade na Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) nakon što je nekoliko pripadnika misije ranjeno prošle nedelje.  

Što se tiče mogućeg povlačenja UNIFIL-a, on je napomenuo da je misija preko potrebna u toj oblasti.  

Samit EU-Zalivskog saveta za saradnju (GCC) počeo je danas u senci pogoršanja situacije na Bliskom istoku, pri čemu Izrael nastavlja svoju vojnu operaciju u pojasu Gaze. 

Očekuje se da će se samit između EU i članica GCC-a Bahreina, Kuvajta, Omana, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata fokusirati na ovu temu, kao i sastanak Evropskog saveta u četvrtak, navodi slovenačka agencija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()