Slučaj "Tunel": Pronađen kombi koji je korišćen pri obijanju depoa

Šest osoba koje su osumnjičene da su kopale tunel nisu iz Crne Gore i policija za njima intenzivno traga

14.09.2023. 11:47
  • Podeli:
tunel depo facebook dritan abazović-6501a90a05ca9.webp Foto: Facebook@Dritan Abazović

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici počela su saslušanja osoba koje mogu imati saznanja o slučaju obijanja depoa podgoričkog Višeg suda i probijanja tunela, potvrdio za RTCG rukovodilac ODT-a Duško Milanović. Biće saslušan i predsednik Višeg suda Boris Savić

Policija je pronašla kombi za koji postoji sumnja da su ga koristili osumnjičeni za obijanje depoa u Višem sudu u Podgorici, saopšteno je Portalu RTCG iz Uprave policije. Kombi je pronađen na teritoriji Podgorice, ali iz policije nisu hteli da saopšte tačnu lokaciju.

Šest osoba koje su osumnjičene da su kopale tunel nisu iz Crne Gore i policija za njima intenzivno traga, rečeno je Portalu RTCG u bezbednosnom sektoru.

Prema saznanjima, osumnjičeni su strani državljani. Ovom temom bavio se danas i Biro za operativnu koordinaciju kojom je rukovodio ministar pravde i koordinator Biroa Marko Kovač.

Pored članova Biroa, po pozivu prisustvovali su predsednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

"Razmatrana su pitanja bezbednosti i mera zaštite objekata i prostorija organa za sprovođenje zakona, sa posebnim fokusom na događaj u vezi depoa Višeg suda u Podgorici", saopšteno je ranije danas.

Na osnovu prikupljenih informacija, ističu u saopštenju, Biro za operativnu koordinaciju je u odnosu na trenutno najaktuelniju temu – obijanje depoa Višeg suda u Podgorici, konstatovao da se radi o najznačajnijem i najopasnijem udaru na institucije države i pravosudni sistem.

"Zaključeno je da je reč o aktivnostima sa visokim nivoom organizacije i profesionalizma, koja je podrazumevala učešće većeg broja lica različite profilacije", navode iz Biroa za operativnu koordinaciju.

Konstatovano je, navode, da su nadležni državni organi u kratkom roku preduzeli sve potrebne aktivnosti na planu utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezanih za predmetni događaj, kao i identifikaciju i pronalaženje lica koja su učestvovala u istom.

"S tim u vezi, preduzete aktivnosti rezultirale su pronalaskom više tragova, koji će biti predmet dalje obrade i veštačenja, a ujedno ukazujemo i da se trenutno preduzimaju intenzivne aktivnosti na identifikaciji šest lica za koja se osnovano sumnja da su učestvovala u ovom događaju", ističe se u saopštenju.

Objašnjavaju da paralelno sa navedenim aktivnostima, preduzimaju se i aktivnosti na pronalaženju nalogodavaca ovog kriminalnog poduhvata.

"Ipak, uzimajući u obzir ozbiljnost aktuelne situacije i moguće posledice, shodno odredbama Zakona o osnovama obaveštajno bezbednosnog sektora, Biro za operativnu koordinaciju je ukazao na obavezu hitnog inteziviranja svih aktivnosti organa obaveštajno bezbednosnog sektora u cilju zaštite vitalnih interesa državnih institucija", navode iz Biroa za operativnu koordinaciju.

Ističu da je konstatovano i da je lokacija na kojoj se nalazi zgrada u kojoj je smešten Viši sud, i pored viskog stepena mera fizičko – tehničkog obezbeđenja same zgrade, veoma kompleksna sa aspekta različitih bezbednosnih rizika, te da se u odnosu na navedeno aktivno radi na trajnom rešavanju i obezbeđenju prostornih i infrastrukturnih kapaciteta za potrebe sudskih i tužilačkih instanci.

"U međuvremenu, neophodno je da se preduzmu dodatne mere tehničkog i drugih vidova obezbeđenja zgrade u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici.

Na kraju sednice, zaključeno je da će organi za sprovođenje zakona, zajedničkim naporima, odlučno stati u zaštitu državnih interesa i pred lice pravde izvesti sva lica koja su učestovala u ovom kriminalnom poduhvatu", zaključuje se u saopštenju.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()