Šmit nametanjem izmena Izbornog zakona bacio BiH u trošak od 71 milion evra

Najveću stavku predstavlja kupovina novog softvera od oko 20 miliona evra za autorizaciju i unos podataka

16.04.2024. 07:30
  • Podeli:
izbori shutterstock-6602f56ecf47e.webp Foto: Shutterstock

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojila dokument okvirnog budžeta od 2025. do 2027. godine prema kojem, ovoj instituciji u naredne tri godine treba 139,3 miliona KM (oko 71 milion evra).

Ovaj okvirni budžet, kao zahtev biće upućen Ministarstvu finansija i trezora BiH za svaku godinu pojedinačno, i ukoliko se bude poštovao Izborni zakon BiH koji je nametnuto Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, neće moći biti odbijen, što u praksi znači da će BiH, Centralnoj izbornoj komisiji BiH morati da obezbedi ovaj novac.

Ukupan budžetski zahtev za 2025. godinu iznosi 64.545.000 KM (oko 32 miliona evra) i odnosi se na neposrednu potrošnju i programske aktivnosti. Neposredna potrošnja se odnosi na postojeću potrošnju od 4,032 miliona KM (oko 2 miliona evra) i dodatnu potrošnju uzrokovanu nametnutnim izmenama Izbornog zakona u iznosu od 59,9 miliona KM (oko 30 miliona evra). Na ovoj stavci najveći deo se odnosi na kapitalna ulaganja odnosno nabavku uređaja za uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Ta nabavka planirana je za 2025. godinu i biće nabavljeni uređaji za autoidentifikaciju, zatim skeniranje glasačkih listića i video nadzor. Sva ova oprema planirano je da instalira na 5.500 biračkih mesta za izbore u 2026. godini.

Budžet za 2026. godinu planiran je u iznosu od 65.131.000 KM (oko 33 miliona evra) i odnosi se na neposrednu potrošnju od 4,7 miliona KM (oko 2,5 miliona evra) i troškove Opštih izbora od 60,3 miliona KM (više od 30 miliona evra).Nametnutim  izmenama Izbornog zakona Centralnoj izbornoj komisiji BiH odobreno je praktično zapošljavanje deset ljudi za koja nisu ranije imali sredstva. Najveća stavka od 40 miliona KM (oko 20 miliona evra) biće potrošena takođe zbog nametnutog Izbornog zakona BiH i to za nabavku softvera od 40 miliona KM (20 mililiona evra) za autorizaciju i unos podataka. Iznos od 5,8 miliona KM (oko 3 miliona evra) biće utrošen za povećanje naknada predsednicima i potpredsednicima biračkih odbora.

CIK je zbog namentutih izmena Izbornog zakona u obavezi i da radi četiri ili pet edukacija godišnje za šta se moraju obezbediti naknade za predavače koji će obučavati čak 11.000 predsednika i potpredsednika biračkih odbora koje će u buduće zbog nametnutih izmena Izbornog zakona BiH birati upravo CIK.  

Budžetski zahtev za 2027. godinu iznosi 9.653.000 KM (oko 4,6 miliona evra) i odnosi se na neposrednu potrošnju od 4,039 miliona KM i dodatne potrošnje prouzrokovane nametnutim izmenama Izbornog zakona BiH u iznosu od pet miliona KM. I u ovoj godini biće nabavljen softver vredan dva miliona KM te oprema od 1.570 miliona KM (oko 900.000 evra), prenele su banjalučke Nezaisne novine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()