SNSD je za izmenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, ali ne po pravilima Kristijana Šmita

Sanja Vulić upitala ko poziva parlamentarce i ko je CIK, ko koga bira - parlamentarci njih ili oni parlementarce

26.12.2023. 10:27
  • Podeli:
sanja vulić, 19 april 2023 - foto Armin Durgut Pixsell-658a9bcd67f1f.webp Foto: Armin Durgut/Pixsell

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je danas da ta stranka jeste za izmene Izbornog zakona BiH, ali za novi zakon koji će zajedno kreirati Srbi, Hrvati, Bošnjaci, a ne, kako je navela, "ŠIK" - Šmitova izborna komisija.

Povodom sutrašnjeg sastanka članova Centralne izbrone komisije sa parlamentarcima, koji je sazvao predsednik ove komisije Suad Arnautović, a na kojem će, kakao je najavljeno, biti predstavljen predlog za izmene izbornog zakonodavstva, Vulićeva je rekla da je upitno o čijem predlogu treba razgovarati i ko i šta je predložio.

"Ako su kolege iz SDA sami pisali izmene, čudi me da su zanemarili da po jedinstvenim pravilima institucija BiH, ako je predmet izmene više od pola teksta postojećeg mora ići potpuno novi zakon. Ovaj zakon broji izmene u više od 133 člana, što znači da samo ovaj prelazi polovinu", navela je Vulić.

Ona je upitala ko poziva parlamentarce i ko je CIK, ko koga bira - parlamentarci njih ili oni parlementarce, te da je čudno da Sekretarijat Predstavničkog doma odobrava presedane bez osnova.

"Ne treba zaboraviti činjenicu da Izborni zakon BiH počinje rečenicom, Član 1.1: 'Ovim zakonom uređuje se izbor članova i delegata Parlamentarne skupštine BiH i članova Predsedništva te utvrđuju principi koji važe za izbore na svim nivoima vlasti u BiH'. Dakle, izbore za institucije BiH i principe za ostale", posetila je Vulić.

Što se tiče nadležnosti CIK-a, ona je ukazala i na Član 2.9: "CIK je nezavisan organ koji podnosi izveštaj neposredno Parlamentarnoj skupštini BiH i čija ovlaštenja iz nje proizlaze".

"Dakle, CIK je odgovoran Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne obrnuto i ima ovlaštenja samo i koliko im da Parlamentarna skupština BiH. To se ne može i ne sme zanemariti, jer sve dok radimo mimo zakona, Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma u ovoj zemlji neće biti napretka", navela je Vulić, prenela je Srna.

Ona je istakla da Republika Srpska nikada neće raditi po bilo čijim insturkcijama, a pogotovo ne stranih ambasadora i Kristijana Šmita, već je uvek za dijalog domaćih izabranih političara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()