Spajić potpisao sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovništva

Sporazumom je predviđeno ručno brojanje podataka o nacionalnosti, veri i jeziku kao kontrolnom mehanizmu provere rada softvera na reprezentativnom uzorku.

20.11.2023. 21:54
  • Podeli:
milojko spajić AP PhotoRisto Bozovic via Tanjug-6540a5da134d2.webp Foto: AP PhotoRisto Bozovic via Tanjuzg

Predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić potpisao je večeras sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovništva, koji će sutra biti dostavljen opozicionim partijama na potpis, javlja RTCG.

Popis stanovništva u Crnoj Gori biće sproveden od 30. novembra do 15. decembra. To je predviđeno predlogom Zakona o izmenama i dopunama zakona o popisu koji je 16. novembra predat u skupštinsku proceduru.

Sporazum o popisu se bavi pitanjima proširivanja popisnih komisija, kontrole unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu proveru, zabrane partijama da sprovode popisnu kampanju.

Predlog sporazuma je poslat nakon što je Spajić prihvatio sve zahteve opozicije a Monstat zvanično najavio novi javni poziv za popisivače. 
Predviđeno je proširivanje popisnih komisija sa dva nova člana opozicije i jednim članom veća manje brojnih naroda u gradovima u kojima su zastupljeni.

Dokumentom je predviđeno da se za popisivače i instruktore raspiše novi javni poziv koji će pored opštih uslova, za pripadnike romske populacije sadržati meru afirmativne akcije u vidu trećeg stepena nivoa obrazovanja.

"To će podrazumevati mogućnost novog prijavljivanja i učešće po dogovorenom paritetu koji će biti preciziran sporazumom o uslovima za održavanje popisa, po modelu kako je to rađeno 2011. godine", navodi se u dokumentu.

Predviđena je i obaveza omogućavanja parlamentarnog nadzora kroz formiranje skupštinskog odbora na paritetnoj osnovi između vlasti i opozicije sa kopredsedavajućim načinom predsedavanja.

Predlogom sporazuma predviđena je detaljna kontrola unosa podataka sa ciljem da proveri na bazi uzorka da li se odgovori na pitanja o nacionalnoj odnosno etničkoj pripadnosti,veri, maternjem jeziku i jeziku kojim lice uobičajeno govori unose u bazu, onako kako je napisano u upitniku.

Novina je i zabrana uticaja političkih partija tokom sprovođenja popisa.

Političke partije se obavezuju da neće ni na jedan način voditi pretpopisne kampanje i na taj način uticati na rezultate popisa. Jedina dozvoljena kampanja je ona koju sprovodi Uprava za statistiku shodno članu 13 tačka 7 Zakona o popisu.

Sporazumom je predviđeno ručno brojanje podataka o nacionalnosti, veri i jeziku kao kontrolnom mehanizmu provere rada softvera na reprezentativnom uzorku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()