Špigel: Grupa bivših diplomata i stučnjaka za Balkan traži opoziv Visokog predstavnika

O Šmitu se raspravljalo od njegovog imenovanja 2021. godine, na primer prošle godine kada je morao da se brani zbog izliva besa.

10.02.2023. 17:43
  • Podeli:
Kristijan Šmit profimedia-1664735300550.webp Foto: Profimedia

Grupa bivših diplomata i stručnjaka za Balkan u pismu upućenom Komitetu za spoljne poslove Bundestaga traži opoziv visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Šmita, objavio je danas "Špigel". 

Pismo poslato Komitetu za spoljne poslove Bundestaga

Oni su u pismu optužili člana CSU da je naneo trajnu štetu mirovnom procesu u Bosni i Hercegovini i imidžu Nemačke.
Od njegovog imenovanja 2021. godine, on je, kažu autori pisma, promovisao nacionalističke snage i štitio one koji rade na potkopavanju i uništavanju države, naveli su autori pisma. 

Na primer, Šmit je dozvolio hrvatskoj vladi da ga iskoristi i promenio je izborni zakon u BiH, istakli su oni.

Osim toga, kako piše "Špigel", bio je ispred zastave raspuštene hrvatske paradržave (Hrvatske republike Herceg-Bosna) tokom praćenja fudbalske utakmice na Svetskom prvenstvu i dao lažne informacije odboru britanskog parlamenta o ordenu koji je dobio od Hrvatske. 

Autori, uključujući bivšeg nemačkog ambasadora u Severnoj Makedoniji i bivše zaposlene u administraciji visokog predstavnika, pozivaju da se učini "sve što je potrebno" za njegovu smenu. 

Šmit odbacio optužbe

Šmit je odbacio optužbe i optužio autore pisma da operišu očiglednim lažima.

Funkcija visokog predstavnika uspostavljena je nakon rata u BiH kako bi nadgledao civilni deo Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pošto kancelarija predstavlja međunarodnu zajednicu, imenovanja se vrše preko međunarodnog tela.  Visoki predstavnik ima široka ovlašćenja, od pokretanja zakona do otpuštanja javnih službenika. 

O Šmitu se raspravljalo od njegovog imenovanja 2021. godine, na primer prošle godine kada je morao da se brani zbog izliva besa.

Sve te navode sada ispituje Spoljnopolitički odbor Bundestaga.

Političar SPD i predsednik Komiteta Majkl Rot rekao je za "Špigel" da shvata ovo pismo kao priliku da pozove Kristijana Šmita da o optužbama razgovara sa odgovornim kolegama u Odboru.

"Šmit je ponudio da prokomentariše kritike. Cenim to", rekao je Rot.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()