Stevandić: Stranci ne mogu da komanduju u BiH, moguć jedino unutrašnji dogovor

Sve krize u zemlji proistekle su iz odluka Ustavnog suda i delovanja nelegalnog visokog predstavnika

19.01.2024. 14:11
  • Podeli:
Tan2023-09-2013485884_6 nenad stevandić foto rade prelić-654807d9cc1d7.webp Foto: Tanjug/Rade Prelić

Unutrašnji dogovor je jedino moguć u BiH, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i istakao da taj dogovor mora biti zasnovan na tome da stranci ne mogu da komanduju u BiH.

"Mi smo doneli odluke u NSRS kako ćemo se odnositi prema Ustavnom sudu BiH i nelegalnom visokom predstavniku. Mislim da smo delegitimisali i jedne i druge, kao i ljude koji su bili izazivači kriza u BiH", rekao je za RTRS Stevandić.

Istakao je da su sve krize u BiH proistekle iz odluka Ustavnog suda i delovanja, kako kaže, nelegalnog visokog predstavnika.

"To je ta struktura, tri stranca u Sudu i jedan u OHR, uvek su bili uzroci kriza. Ne treba im davati preveliku važnost i treba jednostavno reći da potvrđuju sve ono što smo godinama govorili. Potpuno sam siguran da će politički faktori u FBiH razumeti potrebu da se dogovorimo i oko stranih sudija. Nadam se da ćemo tu naći kompromis, jer nema ni za njih dobrih rešenja, a niti Sud može da funkcioniše bez sudija iz Srpske", naveo je Stevandić.

Navodi da je prevršena mera i kod nelegalnog visokog predstavnika, jer nema legalno imenovanje i lažno se predstavlja, tako da, kako kaže Stevandić, ni on više ne može da utiče na politike procese ili dešavanja u Srpskoj ni u FBiH.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()