Sveštenik Nikola Janković: Jasenovac je srpsko Kosovo

Kroz logor Jastrebarsko prošlo je više od 3.000 dece, a kroz logor Sisak više od 7.000 dece

13.09.2024. 14:29
  • Podeli:
jasenovac profimedia-0425946467-6444dc65254a6.webp Foto: Profimedia

U trebinjskom Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg danas je, povodom praznika Svetih srpskih novomučenika jasenovačkih, služena liturgija i izložen deo njihovih moštiju. Trebinjski sveštenik Nikola Janković rekao je da se u Hramu od 2017. godine nalazi deo moštiju Svetih mučenika jasenovačkih.

"Mošti se nalaze u oltaru, ali ih iznosimo na praznik, pa tako svako ko želi da se pomoli, dobije utehu i blagoslov, može da dođe danas, jer će mošti biti izložene celi dan", rekao je Janković.

On je naveo da je veliki blagoslov za trebinjski hram da se u njemu vernici mole mučenicima jasenovačkim i da molitvama mogu da dobiju snagu u svim teškoćama i stradanjima.

"Sigurno da oni mogu da nam pomognu svojim molitvama jer su prošli kroz veliko stradanje. Bog svakom čoveku koji prolazi kroz stradanje da i utehu", rekao je trebinjski sveštenik.

On istakao da je Jasenovac srpsko Kosovo i da je važno da se ide u Manastir Jasenovac kada god je to moguće, prenela je Srna.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svete srpske novomučenike jasenovačke, koji su bili žrtve ustaškog genocida tokom Drugog svetskog rata kada su tokom postojanja Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u logorima u Jasenovcu, Donjoj Gradini i Glini ustaše pobile više od 700.000 ljudi.

Zajedno sa tim mučenicima proslavljaju se i mnogi drugi mučenici stradali u jamama u Prebilovcima, Jadovnu, Ržanima i drugim mestima, a među novomučenicima našla su se i sveta deca koja su stradala u specijalnim dečjim koncentracionim logorima u Jastrebarskom i Sisku, osnovanih 1942. godine u NDH.

Kroz logor Jastrebarsko prošlo je više od 3.000 dece, a kroz logor Sisak više od 7.000 dece.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()