Težak pritisak ilegalnih migracija: Slovenija uvodi policijske punktove na granici sa Hrvatskom

Šenegenski režim ostaje na snazi

27.09.2023. 10:39
  • Podeli:
granica_Slovenija_Reuters-6391e36123a8b.webp Foto: Reuters

Slovenija je odlučila da uvede policijske punktove na svojoj teritoriji u neposrednoj blizini graničnih prelaza, pa tako i kod granice s Hrvatskom. Šengenski režim ostaje na snazi i preko nekadašnjih graničnih prelaza će se i dalje moći prelaziti bez ikakve kontrole, ali na teritoriji Slovenije biće policijski punktovi na kojima će policija zaustavljati i proveravati pojedina vozila.

Kako neslužbeno doznaje portal 24ur, Slovenija će policijske punktove uvesti zbog ilegalnih migracija, po uzoru na Italiju. Policija bi trebalo da postavi kontrolne punktove odmah nakon graničnih prelaza, na kojima može sigurno zaustavljati vozila, piše Index.hr.

Nakon ulaska Hrvatske u Šengen početkom godine, broj migranata koji zapadnobalkanskom rutom ilegalno dolaze u Sloveniju, pa tako i preko Bosne i Hercegovine, znatno je porastao. Slovenačka policija je od početka godine do kraja avgusta obradila 36.137 ilegalnih prelazaka državne granice između Slovenije i Hrvatske. U istom periodu prošle godine obrađen je 13.601 neovlašćeni ulazak.

Širom Evrope raste broj ilegalnih prelazaka granice. U tom kontekstu, uprkos Šengenu, Austrija već duže vreme proširuje graničnu kontrolu i sa Slovenijom i s Mađarskom.

Evropska agencija za zaštitu granica Frontex najavila je pre nekoliko dana da će, u svetlu nedavnog povećanja broja migranata koji pristižu na ostrvo Lampedusa, pojačati podršku Italiji. Pomoć agencije omogućićei talijanskim vlastima da bolje prate šta se događa na moru i pomoći će u sprovođenju operacija potrage i spašavanja migranata.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()