U Banjaluci i Bijeljini prijavljena epidemija morbila: Najviše obolele dece

Lekari apeluju na roditelje da vakcinišu decu i na taj način podignu kolektivni imunitet i zaustave dalje širenje zaraze

07.05.2024. 14:01
  • Podeli:
shutterstock_723338824 Boginje, epidemija, virus morbila, dete, bolest-65d8d5a30945f.webp Foto: Shutterstock

U Republici Srpskoj prijavljena je epidemija morbila u Bijeljini i Banjaluci, gde su zaražene ukupno 52 osobe, a među obolelima je najviše dece.

Za razliku od prethodnih godina, a kao komplikacija usled morbila, sve je veći broj najmlađih sa upalom pluća. Lekari apeluju na roditelje da vakcinišu decu i na taj način podignu kolektivni imunitet i zaustave dalje širenje zaraze.

Od početka epidemije morbila, u Bijeljini je zaraženo 28 pacijenata, najviše dece predškolskog uzrasta, a očekuje se dalje povećanje tog broja, s obzirom na to da se zaraza lako širi kontaktom.

Kolektivni imunitet, kažu nadležni, mogao bi biti formiran, kada bi redovnom vakcinacijom bilo obuhvaćeno oko 95 odsto stanovništva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()