U Crnoj Gori testirano 785 grla stoke na kju groznicu: Eutanazirano 59

Na proizvođače sira apeluju da se pridržavaju svih preporučenih procedura.

11.09.2024. 15:44
  • Podeli:
krave-stocarstvo-damir-spehar-pixsell.jpg Foto: Damir Spehar/Pixsell

Trenutni serološki nalazi potvrđuju da kod 203 grla postoji sumnja na prisustvo bolesti kju groznice na farmama u Crnoj Gori (pozitivan serološki nalaz, odnosno prisustvo antitela) dok je kod njih devet PCR testom u mleku, drugim izlučevinama ili analizom tkiva utvrđeno da infekcija postoji, saopšteno je iz Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Testirano je, kažu, 785 grla na osam farmi koje se bave proizvodnjom mleka na kojima je registrovano 10 gazdinstava.

Kako navode, do sada je eutanazirano 59 grla sa pozitivnim PCR nalazom ili izraženim kliničkim simptomima, dok na eutanaziju čeka još sedam grla.

Ta grla će, dodaju, biti eutanazirana odmah po dobijanju informacije od opština Nikšić i Danilovgrad o obezbeđenoj lokaciji za njihovo neškodljivo uklanjanje. 

Navode da ni na jednom gazdinstvu registrovanom za proizvodnju sira nije zabeležen nijedan slučaj pojave kju groznice.

Na proizvođače sira apeluju da se pridržavaju svih preporučenih procedura u skladu sa Priručnikom o higijenskim zahtevima za proizvođače primarnih proizvoda na gazdinstvima koji je dostupan na sajtu Uprave za bezbednost hrane.

Javnost su pozvali da ne reaguju na, kako ističu, laičke objave pojedinih medija i istupe pojedinaca u medijima, koji nemaju nikakvu stručnu i naučnu težinu, a protiv kojih ce, zbog iznošenja netačnih tvrdnji, biti preduzete određene mere.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()