U julu pad industrijske proizvodnje i u EU i u evrozoni

Hrvatska je među članicama Unije u kojima industrijska proizvodnja i dalje raste, iako sve sporije.

14.09.2022. 15:17
  • Podeli:
industrija_PIXABAY.jpg Foto: Pixabay

U julu je zaustavljen rast industrijske proizvodnje u EU i evrozoni, pokazuju novi podaci Eurostata.

Prema tim podacima, naime, industrijska proizvodnja u EU u julu je bila 0,8 posto manja nego u istom mesecu prošle godine.

Pad i na godišnjem i na mesečnom nivou

U poređenju sa junom, odnosno na mesečnom nivou, industrijska proizvodnja u EU bila je 1,6 posto manja, pokazuju podaci evrostatističara.

Još veći pad zabeležila je industrija evrozone.

Podaci Eurostata za juli pokazuju da je industrijska proizvodnja u evropodručju bila 2,4 posto manja nego u julu prošle godine. Na mesečom nivou pad industrijske proizvodnje iznosio je 2,3 posto.

Još u junu rast industrijske proizvodnje

Još u junu industrijska proizvodnja i u EU i u evrozoni bila je u zoni rasta. Tako je godišnji rast industrijske proizvodnje u EU u junu iznosio 3,2 posto, a u evrozoni 2,2 posto.

Na mesečnom nivou, rast industrijske proizvodnje u EU u junu je iznosio jedan posto, a u evrozoni 1,1 posto.  

U izveštajuu Eurostata ne navodi se koji su razlozi pada industrijske proizvodnje. Ipak, nema sumnje da do razloga  treba tražiti u ratu u Ukrajini i energetskom ratu između EU i Rusije. 

Pad industrijske proizvodnje u 10 članica Unije, najgore prošla Irska

U junu je 10 članica EU, među kojima su i tri najveće, zabelžile pad industrijske proizvodnje na godišnjem nivou.

U najvećem minusu, čak 23,7 posto na godišnjem nivou, bila je industrija Irske. Najmanji pad, samo 0,1 posto, imao je Portugal.

Industrijska proizvodnja u Nemačkoj u julu je bila jedan posto manja nego u istom lanjskom mesecu. Pad industrijske proizvodnje u Francuskoj iznosio je 1,2 posto, a u Italiji 1,4 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Najveći rast industrijske proizvodnje u Bugarskoj

Među članicama EU koje su i u julu imale rast industrijske proizvodnje najbolje je prošla Bugarska, s rastom od 17,6 posto na godišnjem nivou.

Slede Danska, u kojoj je industrijska proizvodnja u istom periodu porasla 12 posto, i Poljska, s rastom industrijske proizvodnje od 10,3 posto.

U Hrvatskoj i u julu porasla industrijska proizvodnja, ali sporije nego u junu

Među članicama koje su i u julu imale rast industrijske proizvodnje je i Hrvatska. Ipak, taj rast se usporio u odnosu na juni.

Tako je rast industrijske proizvodnje u Hrvatskoj u julu iznosio 2,9 posto na godišnjem nivou, dok je mesec ranije industrijska proizvodnja porasla 3,9 posto.

Na mesečnom nivou, odnosno u poređenju sa junom, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u julu je pala 1,9 posto, pokazuju podaci evrostatističara.

Industrijska proizvodnja u Sloveniji raste sporije nego u Hrvatskoj

Hrvatskoj kao uteha ostaje podatak da je i u julu imala znatno veći rast industrijske proizvodnje od susedne Slovenije. U Sloveniji je, naime, industrijska proizvodnja u julu porasla samo 0,5 posto na godišnjem nivou, što je manje nego u junu kada je rast iznosio 0,8 posto.

U odnosu na jun, industrijska proizvodnja u Sloveniji u julu je pala 1,2 posto, pokazuju podaci evrostatističara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()