U Memorijalnom centru Potočari obeležava se 28 godina od zločina u Srebrenici

Danas će biti sahranjeni posmrtni ostaci 30 ubijenih

11.07.2023. 10:46
  • Podeli:
memorijalni centar srebrenica pixabay-63f48f0eac711.webp Foto: Pixabay

Komemoracijom nastradalim Bošnjacima, u Memorijalnom centru u Potočarima biće obeležena 28. godišnjica srebreničke tragedije. 

Tradicionalni "Marš mira", kojim se odaje počast srebreničkim žrtvama, održaće se i ove godine.

Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj SFRJ i sudovi u BiH, Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili 47 osoba na više od 700 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Srebrenici tokom jula 1995. godine.

Zbog današnje godišnjice srebreničkih događaja i 31. godišnjice od velikog srpskog stradanja oko Srebrenice, načelnik Opštine Mladen Grujičić doneo je odluku o dva neradna dana u ovoj lokalnoj samoupravi.

Evropski parlament je 2009. godine doneo Rezoluciju o Srebrenici, kojom je pozvao države članice EU i zemlje Zapadnog Balkana da obeležavaju 11. jul kao dan sećanja na zločin u Srebrenici.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji poručili su  povodom 28. godišnjice zločina u Srebrenici, da EU deli tugu i bol porodica i prijatelja žrtava i preživelih u Srebrenici.

Danas će biti sahranjeni posmrtni ostaci 30 ubijenih u okviru celodnevnog komemorativnog skupa, kome prisustvuju građani, predstavnici EU i političkog Sarajeva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()