U susret dvodnevnoj poseti Milatovića Beogradu: Šta znači "normalizacija odnosa sa Srbijom"

Bilateralne posete mogu da daju zamajac putu ka Briselu, ocenjuju stručnjaci

08.07.2023. 10:53
  • Podeli:
Tan2023-06-2711361483_4 jakov milatović igor šljivančanin-64a66fd789bc4.webp Foto: Tanjug/Igor Šljivančanin

U nedelju i ponedeljak u zvaničnoj poseti Beogradu biće predsednik Crne Gore. 

Uoči razgovora sa predsednikom Vučićem, Jakov Milatović poručuje da će u fokusu biti potpuna normalizacija odnosa sa Srbijom. Kao prioritet navodi ponovno postavljanje diplomatskih odnosa na nivo ambasadora.

"Neću odstupiti od pravca i opredjeljenja da Crna Gora bude deo Evropske unije, zalagaću se za dobrosusedske odnose", stavio je u prvi plan petogodišnjeg mandata pre mesec i po dana u inauguracionom govoru Jakov Milatović.

Otuda i ne čudi – na agendi poseta prvo evropske institucije i NATO-a, odmah potom Andrićev venac, piše RTS.

"U fokusu te posete će zasigurno biti potpuno normalizacija naših odnosa sa Srbijom, kao važnim ekonomskim partnerom. Mislim da bi najvažniji rezultat te posete trebalo da bude ponovno postavljanje diplomatskih odnosa na nivo ambasadora, jer kao što znate, ni Srbija nema ambasadora u Podgorici, ni Crna Gora nema ambasadora u Beogradu", rekao je Jakov Milatović, predsednik Crne Gore.

Baš tu temu vidi kao preduslov ostalima – ekonomskoj saradnji, zajedničkim infrastrukturnim projektima, zajedničkom putu ka Evropskoj uniji. Pitanje dvojnog državljanstva, često je bilo karta na koju se igralo i u Podgorici i u Beogradu. Zvanični stav Crne Gore da priznaje Kosovo, kada 80 odsto građana nije bilo za to, već petnaest godina pravi šum na vezama dve zemlje.

"Ne mislim da će doći do nekog značajnog zaokreta u spoljnoj politici Crne Gore. Ako neko očekuje da će Crna Gora, recimo, otpriznati Kosovo ili da će promeniti svoj odnos prema NATO-u, to se sigurno neće desiti. Ali, ono što je karakterisalo prethodnu vlast, tako kažemo, to je stalna proizvodnja sukoba, mislim da to možemo da zaboravimo", rekao je Nebojša Lazarević iz Centra za evropske politike.

Bez velikih predviđanja uz skromna očekivanja – samo da ne bude kao pre.

"Da ne bude vatre, da ne bude zapaljivih izjava. Mislim da je vreme da najveća vest bude da je sve prošlo kako treba. I verujem da će sve proći kako treba. I konačno, verujem da će se i kroz ovu posetu unormaliti odnosi da političari ne zarađuju političke poene kad su u problemu. Najčešće su potezali oružje odnosi između Srbije i Crne Gore, to je bilo najlakše za skretanje pažnje", kaže Đuro Radosavović, crnogorski pisac.

Iako se u javnosti mnogo spekulisalo, odlazak Aleksandra Vučića u Podgoricu na inauguraciju Jakova Milatovića skrenuo je pažnju, čini se, celog regiona. Dva dana pred dolazak u Beograd, predsednik Crne Gore očekuje da će uskoro ponovo ugostiti srpskog kolegu.

"Velika je stvar bila što je Aleksandar Vučić posetio Podgoricu za inauguraciju i što su iz regiona došli ostali jer nisu morali. Dakle, to nije bio samit ili da ih kao razredni starešina neko iz Nemačke ili Francuske ili neke druge zemlje sastavi sve sa Balkana i kaže – sada da vidimo kako ćemo, šta ćemo. Ovoga puta povod je bio lep. I sama činjenica da se to desilo je korak koji je vodio ka ovome sad da Jakov Milatović kao predsednik Crne Gore poseti Beograd i da to bude znak da strasti koje su se vrlo ovako uzburkivale svaki put splasnu i da čak i to će se osetiti i u kafanama i u restoranima i svugde zato što će konačno olabaviti sve to", kaže Radosavović.

U evrointegracijama najviše su u regionu odmakle upravo Crna Gora i Srbija. Bilateralne posete mogu da daju zamajac putu ka Briselu.

"Ja ne verujem da će neko ulaziti u toliko složen, institucionalno pravni aranžman da primi jednu državu, kao što je Crna Gora od 600.000 stavnika. Oni bez još jedne ili dve države, na primer Srbije i Severne Makedonije, neće proširivati Evropsku uniju", rekao je Lazarević.

Susretu dvojice kolega za dva dana prethodile su slične poruke i iz vile Gorice i sa Andrićevog venca – trzavica je bilo dosta, evropska budućnost Zapadnog Balkana je ono što svi čekaju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()