Ukinut pritvor Vesni Medenici: Njen sin ostaje iza rešetaka

Bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore uhapšena je 17. aprila na Aerodromu Podgorica.

11.11.2022. 18:55
  • Podeli:
vesna medenica printscreen youtube vijesti-1666003721463.webp Foto: Printscreen/Youtube/VijestiOnline

Bivšoj predsednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenici ukinut je pritvor, rekao je za TVCG njen advokat Zdravko Begović.

Rešenje o ukidanju pritvora Vesni Medenici doneo je Viši sud nakon žalbe odbrane Apelacionom sudu na prethodno rešenje kojim joj je bio produžen boravak u Istražnom zatvoru.

Medenicu crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za krivična dela stvaranja kriminalne organizacije i protivzakoniti uticaj.

Bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore uhapšena je 17. aprila na Aerodromu Podgorica.

Tada je osumnjičena za učestvovanje u kriminalnoj grupi koju je predvodio njen sin Miloš Medenica.

U odnosu na Miloša Medenicu, Marka Vučinića i Marjana Bevenju, Apelacioni sud je potvrdio rešenje Višeg suda kojim im je produžen pritvor, rekla je savetnica za odnose s javnošću Višeg suda Marija Raković.

Ročište za kontrolu optužnice protiv Medenice i ostalih zakazano je za 17. novembar u Višem sudu u Podgorici.

Okrivljenom Milošu Medenici se, između ostalog, stavlja na teret da je, u 2019. godini, stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali okrivljena Vesna Medenica, devet okrivljenih osoba i okrivljeno pravno lice, kako bi se krijumčarile cigarete i izvršio uticaj na sudsku vlast radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Medenica se sumnjiči i da je u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbegavajući mere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete na carinsko područje Crne Gore, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

Vesni Medenici se stavlja na teret da se, u periodu od 2019. do 2021. godine, obavezala da je korišćenjem svog službenog položaja predsednice Vrhovnog suda Crne Gore i pretpostavljenog uticaja posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorci i Vrhovnim sudom završe u korist privrednih društava "Fab Live" i "Cijevna Commerce", bez obzira na činjenično stanje, u čemu joj je pomagao sin, okrivljeni Miloš Medenica.

Medenica je, između ostalog, kako se tvrdi u optužnici, uticala na sudije Privrednog suda Crne Gore i Osnovong suda u Herceg novom da donesu odluke u korist forme njenog kuma Rada Arsića, kao i u predmetu privrednog društva "Carine".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()