UNA analiza: Crnogorska kombinatorka - teškom mukom do nove vlade

Sada sledi matematika i uzbudljivo leto u komšiluku.

Autor: Emilija Pešić
12.06.2023. 19:05
  • Podeli:

Pravo da glasa iskoristilo je 56 posto birača, što je najniža izlaznost od uvođenja višestranačja. Sada sledi matematika i uzbudljivo leto u komšiluku.

Iako u nikad manjem broju, građani su ipak na veoma zanimljiv način posložili političke kockice i posle nekoliko decenija ponovo uzburkali političku scenu Crne Gore.

Ko je pobedio? Na osnovu sinoćnih izjava, čini se, svako po malo.

Ipak, kada se listići zbroje, sa najviše poslaničkih mesta odlazi Pokret "Evropa sad" sa Milojkom Spajićem na čelu. Nezvanično, već je odlikovan novom funkcijom.

Njegov pokret osvojio je 25, 6 odsto glasova, odnosno 24 mandata. Demokratska partija socijalista ima 21 mandat, odnosno 23,2 odsto glasova. Slede "Za budućnost" Crne Gore sa 13 mandata, Hrabro se broji 11, Bošnjačka stranka šest, dok je Socijalistička narodna partija dobila dva poslanička mesta. Isto toliko poslanika imaće Albanski forum, a po jedan Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa.

Sa liste kandidatata bez mandata ostalo je šest, među njima pomalo iznenađujuće i Pokret za promene Nebojše Medojevića.

I dok se iz svakog štaba proglašavala pobeda, oni koji su se brojkama bavili tvrde da je svaka partija i kolacija dobila manje nego što se očekivalo.

Vladimir Pavićević

"Evropa sad je očekivala ipak da će ti procenti podrške da idu oko 30 odsto, čak i više su govorili - 30 odsto plus. Tako da ovih oko 26 odsto njih čini prvim, oni su prva pojedinačno najjača stranka, ali to nije onaj procenat koji njih čini i to se vidi sada, veoma veoma zadovoljnim", smatra politički analitičar Vladimir Pavićević.

Posle brojanja, sledi sabiranje i komplikovanija matematika - ko s kim hoće i može.

"Da vam je danas došao neko i rekao: slušaj, meni je potpuno jasno da vladu će činiti taj i taj - ne verujte jer to je nemoguće proceniti. Ovde su stvari pormenljive, nešto što je rečeno juče, ne mora baš prekosutra da bude tako. Neka promena okolnosti možda natera aktere da promene stav, tako da bi ja oko procena šta će biti sa novom vladom sačekao ne dane, a uslovi su toliko komplikovani da vlade može i ne bude", dodaje Pavićević.

Pred mandatarom je, matematičkim jezikom rečeno, ozbiljna kvadratura kruga.

Budući premijer već je najavio da u novoj vladi neće biti građanskog pokreta URA ni DPS-a. 

Iz DPS-a  kažu da bez njih nema stabilne vlade. Doduše, isto poručuju i iz prosrpske koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Iako je do juče bilo drugačije, za razgovor su spremni Bečić i Abazović.

Sada kada se zna ko koliko ima, igra tek počinje, a poznavaoci tvrde da će i dugo trajati.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()